Pozor na levná auta, která nabízí internetové bazarové portály. Liberecká policie prověřuje už čtyři podobné případy, kdy se lidé nechali nalákat na výhodné koupě, a stali se tak obětí organizované skupiny podvodníků.

Loni si například 43letý Liberečan chtěl tímto způsobem pořídit Audi A6 3.0 TDI, ale auto z Německa nikdy nedorazilo. „Podle instrukcí poslal částku 5 600 euro na účet a následně mu prodejce zaslal detailní informace související s uzavřenou smlouvou včetně ID zakázky, pod kterým může sledovat pohyb auta," sdělila mluvčí policie Ivana Baláková.

Dočasná útěcha

Ani to však nepomohlo a auta se nedočkal. „Když muž nemohl transport svého vozidla na internetu dohledat, kontaktoval prodejce. Ten ho ovšem ujišťoval, že je vše v pořádku," dodala Baláková. Komunikace probíhala pouze prostřednictvím e-mailů psaných lámanou češtinou. Posléze poškozený muž zjistil, že není sám, kdo podvodníkům naletěl. Policie v celé republice řeší desítky podobných případů „Doporučujeme, aby zájemci o koupi aut byli při uzavírání kupních smluv přes internet obezřetnější," apeluje mluvčí. Podle ní by si lidé měli dát pozor především na podezřele levná vozidla a nenechat se přesvědčit argumenty, že se ho chce původní majitel zbavit proto, aby si koupil auto na alternativní pohon.

V této souvislosti policie žádá veřejnost o pomoc při identifikaci osob na fotografii.

„Pachatelé používají k zastření své vlastní totožnosti poupravené, odcizené nebo nalezené občanské průkazy," upozornila Baláková.

Hlavně prověřit

Obezřetní by však lidé měli být i v případě, že si kupují auto v bazaru či od soukromníka. „Dvakrát jsme koupili auto, které mělo být v pořádku, ale pokaždé bylo po bouračce. U třetího, kde se dušovali, že nikdy nic nebylo, se po projetí CEBIA testem ukázalo, že bylo auto dvakrát bourané. Takže už si dáváme velký pozor," svěřila se Barbora Mládková z Liberce, která už důvěřuje jen novým vozidlům.

Komu však nezbývá, než kupovat auta ojetá, by si měl podle majitele jedné liberecké autodílny přizvat ke koupi aspoň odborníka. „Ideální je nechat auto prohlédnout v autoservisu, kterému věříte," uvedl majitel. Podle něj někdy pomůže i přítomnost manželky. „Ženy si někdy všimnou detailů, které muži přehlédnout. Třeba jiný odstín na části auta pomůže odhalit, že je bourané," uvedl.