Sluníčko, voda, zábava. Takhle se dají shrnout letní radovánky, které vyhledává mnoho z nás nejen na Českolipsku. Vše je ale dokonalé jen do chvíle, kdy si vaši peněženku, mobilní telefon nebo jiné cennosti vyhlédne nekalý živel.

„Takových krádeží meziročně mírně přibývá," říká českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Organizované skupiny

Lapkové často pracují v organizovaných skupinách, kterých si v běžném provozu kempů a koupališť nemáte šanci všimnout. Stačí z tašky vyndat chytrý telefon, poslat kamarádům obrázek aktuálního stupně opálení a už o vás vědí. V nestřežené chvíli rychle přiběhnou a najisto věc zcizí. Není výjimkou, že mezi nimi operují i malé děti.

„V souvislosti s letními měsíci každoročně zaznamenáváme nárůst majetkové trestné činnosti, která se soustřeďuje do okolí kempů a zaměřuje se na rekreanty. Lidé dělají chybu, že se neobejdou bez drahé elektroniky, kterou následně nechávají odloženou na těžko zajistitelných místech," podotýká Baláková

Jenže co udělat, pokud jste na týdenní dovolené, mobilní telefon zkrátka potřebujete a chatce, či stanu pochopitelně příliš nedůvěřujete? Mnoho kempů a obdobných ubytovacích zařízení, stejně jako koupaliště, nabízejí službu úschovy a cenné věci si můžete dnes už běžně uložit do zamykacího boxu, v lepším případě do vlastního trezoru.

Pozor na pivo

Drobné krádeže nejsou zdaleka jedinými prohřešky, které policie v létě ve zvýšené míře zaznamenává. Dobře vychlazené pivo totiž dokáže v letním parnu doslova pohladit, mnohdy ale jeho konzumenti následně usedají do svých vozidel. Alkohol a drogy za volantem jsou oblíbené kratochvíle rekreantů například v okolí Máchova jezera a policisté to moc dobře vědí.

„Na léto posilujeme jak pěší tak dopravní hlídky, které se zaměřují právě na konzumaci omamných látek řidiči vozidel," varuje Baláková

Letní diskotéky a bary na Českolipsku lákají odvázané lidi z celé republiky, často však jejich návštěva, díky nadměrné konzumaci alkoholu, končí agresivními výpady. „Třetím zaměřením policie v rekreačních oblastech v průběhu letního období je zajištění pořádku, dohlížíme, aby se opilí lidé nikde neprali a neobtěžovali ostatní," dodává Baláková.