Při kontrole jablonecké firmy v uplynulém týdnu uvízlo v policejní síti pět cizinců, které firma zaměstnala na černo. Zahájili s nimi správní řízení ve věci podezření na neoprávněné zaměstnání.

Na místo vyjeli policisté z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství Liberec a ve spolupráci s příslušníky Celní správy a pracovníky Oblastního inspektorátu práce provdli kontrolu, která byla zaměřena na nelegálně zaměstnávané dělníky ze zahraničí a cizince s nelegálním pobytem na území České republiky. „Z taktických důvodů byl na místo povolán také policista se služebním psem," doplnil policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Jak Deník zjistil, akce proběhla v mezinárodně působící firmě na zpracování plastů a výroby autodílů, konkrétně v jabloneckém závodě v ulici Na Hutích. „Pracujeme na dvanáctihodinové denní a noční směny," uvedl jeden z dělníků, jehož jméno redakce zná.

Během akce zde policisté zkontrolovali 79 lidí, z nichž bylo 21 cizinců. Tři z nich porušili zákonné povinnosti o pobytu na území České republiky. „Za tato přestupková jednání každému z nich policisté uložili pokuty v celkové výši tisíc dvě stě korun," řekl mluvčí.

Kromě toho zajistili tři Moldavany a Ukrajince, se kterými zahájili správní řízení. Za porušení zákonů nyní cizincům hrozí trest správního vyhoštění na dobu až pěti let. Po tu dobu nebudou mít umožněn vstup na území států EU.

Vojtěch Robovský upozornil, že v průběhu roku bude cizinecká policie v podobných akcích dále pokračovat.

Od začátku letošního roku již policisté z cizinecké policie Krajského ředitelství Liberec provedli devět podobně rozsáhlých akcí. Při nich zkontrolovali celkem 735 lidí, z nichž bylo 405 cizinců. Odhalili 56 přestupků zákona o pobytu cizinců na území České republiky, za které uložili pokuty přesahující 18 tisíc korun. Policisté zajistili, podle zákona o Policii ČR, celkem 22 cizinců, a správní řízení o vyhoštění zahájili ve 22 případech pro neoprávněné zaměstnání a nelegální pobyt na území České republiky.