Rodiče libereckých školáků na začátku nového školního roku zbystřili, mnozí o své děti začali mít strach. Tři děti totiž postupně oznámily, že se je cestou ze školy pokusil pod různými záminkami kdosi neznámý nalákat do auta. V říjnu se potom objevil i další podobný případ. Teď je ale jasné, že minimálně některé obavy byly zbytečné. Už dva případy se totiž ukázaly jako úplně vymyšlené.

MĚL NABÍZET BONBONY A PLAYSTATION

Nejnovější případ se měl odehrát v říjnu nedaleko základní školy U Soudu. Jak ale Liberecký deník už před týdnem informoval, školák z tamního prvního stupně si vše vymyslel.

„Chlapec doma řekl, že jej neznámý muž v bílé čepici lákal do auta na playstation a bonbony," uvedla tehdy policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Nyní policisté informovali, že vymyšlený byl i další incident, který se měl v září odehrát nedaleko základní školy Jabloňová.

ZBYLÉ PŘÍPADY STÁLE VYŠETŘUJÍ

Podle policejní mluvčí si cizí osoby, které je měly zvát k sobě do vozu, školáci vymysleli z různých důvodů. „V jednom případě se jednalo o řetězovou reakci, kdy informaci zprvu někde slyšeli," popsala Šrýtrová. „Ve druhém případě chtěl školák vzbudit zájem u rodičů," dodala.

Zvrat ve vyšetřování ale neznamená, že by policisté brali zbylá podezření na lehkou váhu. Kriminalisté spolu s pořádkovými policisty další dvě oznámení stále vyšetřují.

„Žádné oznámení nemůžeme podcenit, musíme je řádně prověřit a vyhodnotit všechny získané informace. Je to dlouhodobá a mravenčí práce," vysvětlila Šrýtrová.

HLÍDKY A PREVENCE

Poté, co se podezření objevila, začali státní i městští policisté okolí libereckých základek pečlivěji kontrolovat. Ředitelé škol se spolu s učiteli zaměřili na prevenci a školákům zdůrazňovali, jak by se měli při styku s cizí osobou zachovat. „Stále platí, aby děti byly obezřetné a v kontaktu s cizí osobou základní pravidla dodržovaly," uzavřela mluvčí.

Lákání dětí do aut

Údajným lákáním školáků do aut se začali policisté zabývat v září. Odehrát se mělo mezi 8. a 20. zářím, dvakrát u základní školy Jabloňová a jednou poblíž základní školy Lesní. V říjnu se objevil další podobný případ, tentokrát se měl týkat oblasti kolem základní školy U Soudu. Policisté oznámili, že případ u ZŠ U Soudu a jeden z případů u ZŠ Jabloňová byly vymyšlené. Zbylými dvěma se stále zabývají.