Za pokus o krádež dvou mražených lososů skončil se zlomenými žebry. O tom, jak k tomu došlo a zda byl téměř 50letý bezdomovec Richard Patera z Mimoně obětí policejní šikany, teď jedná krajský soud v Liberci. Podle Patery jej měl policista Stanislav Zoubek na služebně napadnout a několika kopanci mu způsobit bolestivé zranění. Obžalovaný vinu popírá. Na včerejším jednání byli vyslechnuti znalci z oboru psychologie a psychiatrie.

„Má poruchu osobnosti. Je emočně nestabilní, nevyvážený, má podprůměrný intelekt," vyjádřila se znalkyně o napadaném muži. Podle ní se na intelektu muže podepsalo letité masivní užívání alkoholu.

Silně opilý, téměř tři promile, měl být Richard Patera i 4. srpna 2014, kdy se pokusil v mimoňském Penny Marketu ukrást mraženou rybu. „Patera nám začal nadávat a nechtěl na místě zaplatit blokovou pokutu," vypověděl podle spisu obžalovaný policista Stanislav Zoubek. Podle něj měli muže, který pokračoval v urážkách a výhrůžkách, odvézt na služebnu. Paterovi se ale nelíbilo, že je spoutaný, tak mu pod podmínkou, že se uklidní, měli policisté pouta uvolnit. „Nakonec pokutu normálně podepsal, bylo mu jedno, kolik to je, protože on stejně nic neplatí, a odešel," pokračoval podle spisu obžalovaný. Už za pár hodin ale začalo vyšetřování.

K úderu nebyl důvod

„Nebyl důvod mu dát úder, byl celkem v klidu. Jen jsem ho přitlačil na zeď," vypověděl dále Zoubek.

Podle výpovědi Patery, mu však policista vyhrožoval, dvakrát nebo třikrát jej nakopl do hrudníku a nakonec jej měl ještě udeřit pěstí do nosu. Po odchodu se měl Patera svěřit svému známému, bývalému policistovi, a sám si zavolal ambulanci. Poté strávil několik dní v nemocnici.

Jak uvedl soudní znalec, zranění neodpovídalo obyčejnému pádu. „Mohl by spadnout na obrubník, ale tomu zase neodpovídá zranění lokte," vyjádřil se znalec.

Podle obžalovaného nebyl tento incident s Paterou první. „Znám ho od roku 2008. Je to amnestovaný bezdomovec. Je pořád opilý. Už několikrát mi vyhrožoval, že mě svlíkne z uniformy," vysvětlil podle spisu Zoubek.

Patera měl Zoubka opakovaně nazývat Malým ďáblem. „Několikrát jsme měli konflikt, nevím proč, asi se mu nelíbím," vyjádřil se podle spisu o obžalovaném.

Úterní jednání pokračovalo výslechem svědků. Příště už by měly být čteny závěrečné řeči. Obžalovaný by mohl dostat trest ve výši pět až deset let.