Policie začala celý případ vyšetřovat jako korupci. U soudu ale příští týden úplatkářská kauza zřejmě vyvrcholí pouze jako „podivné nedorozumění".

To je výsledek, ke kterému spěje případ údajného úplatku pro starostu Kamenického Šenova. Sto padesát tisíc korun měli v říjnu 2010 nabízet a předat dnes už bývalému starostovi Jaroslavu Andrysíkovi dva vietnamští podnikatelé, strýc a synovec.

Pokuta ve stejné výši jako "úplatek"

Stejnou sumu, jakou nabízeli, by teď každý z nich měl zaplatit jako pokutu. Pokud ji neuhradí, tak by se trest změnil na roční vězení. Takový je návrh státní zástupkyně.

Obžalovaní se totiž hájí tím, že špatně rozumí česky a že šlo o nedorozumění. Peníze byly podle nich darem pro město. Tvrdí, že je to zvykem v jejich rodném Vietnamu, kde odměna za sjednaný obchod zvyšuje prestiž toho, kdo ji dává.

Závěrečný verdikt má vynést Okresní soud v České Lípě už příští týden, 6. května.

Osmapadesátiletý vietnamský podnikatel a jeho devětadvacetiletý synovec podle obžaloby nabídli tehdejšímu šenovskému starostovi Jaroslavu Andrysíkovi 150 tisíc korun za to, aby v jejich prospěch ovlivnil prodej bývalého lékařského domu na hlavním náměstí. Starosta se s oběma muži setkal dvakrát, první jednání si tajně nahrál a při druhém měl na sobě odposlouchávací zařízení od policie. Před soudem obě nahrávky zazněly, ale jejich kvalita byla špatná. I tak ale na nich bylo slyšet, jak se starosta ptá, zda je odměna pro něj a Vietnamec odpověděl „ano, ano."

Mladší z dvojice podnikatelů byl během procesu vazebně stíhaný kvůli podezření z jiných trestných činů. Ještě k prosincovému přelíčení ho přivezla vězeňská eskorta.