„Souprava z masivního dřeva chybí v prostoru bývalého vlakového nádraží v Novém Oldřichově – Mistrovicích,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Odpočívadlo zmizelo mezi 2. a 8. dubnem a Svazek obcí Cyklostezka Varhany vyčíslil škodu na 7 300 korun.

Stejné odpočívadlo někdo ukradl z jiného místa v Novém Oldřichově před dvěma lety. Lavice i stůl jsou objemné a těžké, přesto se je zlodějům podařilo odcizit, aniž by přitom vyvolali kolem sebe nějaký rozruch. „Dá se jen těžko odhadnout, zda zmizelá odpočívadla slouží i nadále ke svému účelu kdesi na privátním pozemku, a nebo zda je někdo použil jako palivové dřevo,“ dodala Baláková.

Zloději na některých místech cyklostezky v minulosti rozebrali dokonce i zábradlí vyrobené z kmenů stromů, které chrání cyklisty před vyjetím ze stezky do lesa tam, kde je terén strmý. „Cyklostezku tak pomalu likvidují a tyto případy krádeží se nám zatím nedaří objasnit. Apelujeme proto na občany, aby nám hlásili jakýkoliv podezřelý přesun vybavení cyklostezky, pokud ho budou svědkem, na linku 158. V případě, že někdo spatří na soukromém pozemku lavice nebo stoly ze zveřejněné fotografie, velmi uvítáme, když nám o tom dá vědět,“ vyzývá policejní mluvčí.

Cyklostezka vede po zrušené železniční trati. Její výstavba proběhla ve třech etapách a dnes je trasa dlouhá 17 kilometrů. Na její stavbu mimo jiné přispěl i Státní fond infrastruktury.

Svazek obcí Cyklostezka Varhany, které tvoří Česká Lípa, Kamenický Šenov, Volfartice a Nový Oldřichov, vznikl v roce 2001. První etapa trasy se začala stavět v roce 2007. Poslední úsek, který končí u přírodní památky Panská skála, byl dokončen v roce 2013.

V uplynulých dnech probíhaly na stezce opravy asfaltu, kvůli kterým byl uzavřen první a třetí úsek. Omezení by mělo skončit zítra. „Po dokončení oprav proběhne pravidelný jarní úklid celé trasy,“ informoval Miroslav Pröller, manažer svazku obcí Cyklostezka Varhany.