„Lidé by se měli zaměřit především na vstupní dveře, verandy a okna. Majitelé by zde neměli nechávat žádné cennosti, které by mohly zloděje nalákat,“ řekla Vlasta Suchánková, tisková mluvčí Policie ČR. Zloděje také velmi láká starožitný nábytek.

V současné době je stále přístupnější možnost připojení na pult centrální ochrany, což zvyšuje úroveň zabezpečení. Dalším důležitým faktorem je pojistka objektu. Je doporučeno mít uzavřenou pojistku nejen proti krádeži, ale také proti požáru.

Při zazimování chaty je nutné zkontrolovat také její okolí a přesvědčit se, zda lidé nezapomněli některé věci, které by mohly zloději ulehčit práci. Jedná se například o žebříky, zahradní nářadí, krumpáče a podobně.

Podle policejních statistik je zřejmé, že lidé nepřikládali příliš velký význam na zabezpečení svého objektu a docházelo k mnoha případům krádeží. Postupem času se díky příchodu nových technologií a lepší práci policistů snížil počet vykradených objektů a zvýšil počet objasněných případů.

Technologie snížily počet krádeží

„Od roku 2004 se situace markantně zlepšila. To je dáno novými technologiemi zabezpečení, ale především zvýšenou preventivní činností Policie ČR. Zejména v chatových oblastech je činnost policistů více než zřetelná,“ uvedla Suchánková.

Pokud nastane případ, že byl objekt vykraden, tak je nezbytné zavolat na místo činu Policii ČR a do objektu nevstupovat. „V případě, že ke krádeži dojde, je nezbytné, aby poškození ihned kontaktovali policisty a do objektu nevstupovali, případně neuklízeli nepořádek, který pachatel způsobil,“ radí Suchánková. „Mohlo by dojít ke znehodnocení stop, které pachatel mohl zanechat na místě činu. Nikdy také nemůžeme vědět, zda není pachatel stále v objektu.“

Policie se nesetkává jen s případy krádeží, ale také s recidivisty, kteří v rekreačních objektech většinou jen přespí. Chatu mají jako útočiště zejména v zimě a využívají ji jako přechodnou ubytovnu. Takoví lidé hledají hlavně jídlo a pití. Případně odcizí drobné předměty, které se dají rychle zpeněžit. „V minulosti jsme měli kuriózní případ, kdy jsme podobného zloděje, který chodil do jedné z chalup v Rudolfově přespávat, načapali ve vaně,“ řekla Suchánková.