Podle serveru idnes.cz pocházely raně barokní kvádry z rozvalené zdi v zámeckém areálu v Zákupech a podle znalce mají velkou historickou hodnotu. „Vyčíslená škoda je jednadvacet tisíc pět set korun," řekla serveru státní zástupkyně Pavlína Coufalová.

Dvořák, který je čtyřkou kandidátky KSČM pro krajské volby, svou vinu u soudu odmítl. „Je to nesmyslné a vykonstruované obvinění kvůli mé politické aktivitě. To, že jsem si ponechal asi dvacet pískovcových štuků, které byly na skládce, nemůže být trestným činem," řekl Jan Dvořák na svoji obhajobu. Podle obžaloby si však kvádry přivlastnil bez souhlasu majitele, tedy města Zákup.

„Město Zákupy nemůže být poškozeno. Vlastnictví pozemků neznamená vlastnictví štuků, které tu byly odvezeny jako odpad," tvrdil Dvořák u soudu.

Kvádry byly součástí léta zbořené zdi u hospodářského dvora, který se zámkem sousedí. Ležely na pozemku města, kde bývala skládka. „Nevěděl jsem, že tam byly štuky. Neptal se mě, jestli si je může odvézt. Až když to začala šetřit policie, chtěl to vyrovnat," vypověděl starosta Zákup Radek Lípa.

Dvořákovi hrozí až dvouleté vězení.