Léto je pro zloděje jako dělané, zejména co se týká vykrádání bytů. Ty zůstávají opuštěné na delší dobu, a vytipování cíle je tak pro lapku poměrně jednoduché.

Počet krádeží vloupáním každoročně stoupá právě hlavně o prázdninách. Podle posledních statistik Policie ČR se v letošním červenci na Českolipsku počet případů více než zdvojnásobil v porovnání se stejným obdobím loňského roku. „Statistiky za srpen zatím nejsou k dispozici, ale už teď víme, že se počet ještě o ty dva aktuální případy zvýší," vysvětlila Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie.

Alarmující jsou nejen celková čísla, ale například konkrétně vloupání do bytů evidovala policie loni v červenci jedno, letos jich řešila rovnou deset.

Zrovna ve čtvrtek v čase mezi 4.50 a 13.00 na sídlišti Špičák se neznámí pachatelé vloupali hned do dvou bytů v pátém patře panelového domu. „Pachatelé se chovali velmi zručně, což dokazuje profesionální otevření dveří. Oba byty prohledali, ale nic neodcizili. Zřejmě šli jen po penězích nebo špercích," sdělila českolipská policejní mluvčí.

Rozbité dveře

Podle Ivany Balákové způsobili pachatelé jen škody na vstupních dveřích. Na prvních celkem tři tisíce korun, na druhých vznikla škoda jen pět set korun.

Spousta lidí si myslí, že se jich to netýká, nebo že se jim nic podobného nemůže stát, ale není to pravda. Jeden den může být lapka v pátém patře a další den klidně ve druhém. „Je důležité, aby si lidi všímali dění v domě. Stačí sledovat v rámci možností, kdo se v jejich domě pohybuje, důležité je vědět, kdo vůbec v domě bydlí," upozornila Ivana Baláková.

„Důležité je také dům i přes den zamykat a rozhodně nepouštět nikoho cizího dovnitř. Když už obyvatel domu potká někoho cizího, třeba na chodbě, stačí se i slušně se zeptat, zda dotyčný někoho hledá a sledovat reakci. Pokud se zdá chování cizince nějak nápadné, nejjednodušší je zavolat rovnou linku 158 a policisté už podezřelou osobu prověří," doporučila Ivana Baláková.

„Určitě je dobré mít aspoň u vchodu do domu kameru, když už neodradí zloděje před vstupem do domu a samotným vloupáním do bytu, pomůže alespoň k rychlejší identifikaci pachatele a dohledání ukradených věcí," dodala policejní mluvčí

S podzimem většinou končí „sezona" vykradených bytů a zloději se začínají zaměřovat na chalupy. I tady je zabezpečení důležité.

Krádeže vloupáním v číslech za červenec 2012 a 2013 na Českolipsku

• Krádeže vloupáním celkem červenec 2012: 21

• Krádeže vloupáním celkem červenec 2013: 46

Letos se nejvíce zvýšil počet krádeží vloupáním do bytů, chat a chatek a domů. Vloupání se i přes čas dovolených odehrávají nejvíce v ranních hodinách cca do 14. hodiny, kdy jsou i ostatní obyvatelé domu v práci.

• Z toho v bytech červenec 2012 celkem - 1, 2013 celkem - 10

• V chatkách červenec 2012 celkem - 3, 2013 celkem - 8

• V obytných domech červenec 2012 celkem - 0, 2013 celkem - 4