Plný kemp návštěvníků hudebního festivalu je spolehlivým cílem zlodějů. Ti ze stanů odnášejí mobilní telefony, peněženky, ale i oblečení. Nebojí se někomu sáhnout přímo do kapsy. Víkendový festival Mácháč v Doksech, kam dorazilo na deset tisíc lidí, bohužel nebyl výjimkou.

Jedno z hlášení o vloupání do dvou stanů v dokském kempu přijali policisté v noci ze soboty na neděli. Hodinu poté hlídka kontrolovala na vlakovém nádraží v Doksech devětadvacetiletého muže z Ústí nad Labem, který měl s sebou několik kufrů s oblečením. „Vyšlo najevo, že je to pachatel oznámených vloupání do stanů,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

ČTĚTE TAKÉ: Policisté zabavili marihuanu i extázi

Dodává, že podle množství zajištěných věcí bylo jisté, že vykradl ještě další dva stany. Policisté u něj našli sedmery náramkové hodinky, ty nejdražší měly hodnotu třináct tisíc korun. Nakradl také několik mobilních telefonů, platebních karet, dámských parfémů a množství oblečení. „Způsobenou škodu policisté vyčíslí poté, co se jim přihlásí všichni okradení,“ dodala Baláková.

Kromě vykradených stanů policie řešila také krádež peněženky s hotovostí dva a půl tisíce korun. Tu zloděj sebral jednomu z návštěvníků přímo z kapsy kalhot.

Na festivalu lidé také hodně věcí ztráceli, organizátoři proto zřídili ztráty a nálezy, kam poctiví nálezci mohli předměty odevzdat. „Po skončení festivalu bude možné ztracené věci poptat na městském úřadě Doksy, a to od pondělí v úředních hodinách,“ uvádí organizátoři na stránkách festivalu na sociální síti.

Rozříznou celtu

Zloději se soustředí na kempy po celou letní sezonu. S ničím se nepárají, rozříznou celtu a ze stanu si vytáhnou cennosti. Pak se nepozorovaně vytratí. Podle policie je nejlepší využít úschovny v kempech, nebo mít cennosti u sebe, a to i během spánku. „Já si dávám vše cenné na noc do spacáku. Není to sice úplně nejpohodlnější, ale lepší, než o ty věci přijít,“ řekla například Lenka Svobodová z Liberce.

Pavlína Černá