Chvilku to vypadá, že se na ně vrhne několik nejradikálnějších nacionalistů, ale těžkooděnci, kteří antifašisty chrání je zřejmě od úmyslu odrazují. Průvod pokračuje Masarykovou ulicí na Lidické náměstí.

Situaci jsme online sledovali zde (zde také najdete fotogalerii a video)

Stačilo ale málo a konflikt by skončil mnohem drsněji. „Pracovnice odboru dopravy a strážníci našli při kontrole v Bratislavské ulici naskládané dlažební kostky a násady,“ vysvětluje Jan Novotný, zástupce ředitele městské policie. „Naši strážníci také zabavili Romům, kteří chtěli jet do města, v Předlicích a Krásném Březně tyče, byly to asi desetičlenné skupinky.“

Podobně i státní policie: „Policisté na příjezdu z Předlic do centra města museli zabavit jednomu z občanů mačetu. Máme také hlášeno, že do Ústí míří vlakem zhruba osm pravicových radikálů. Situaci policii stále monitoruje,“ uvedla policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Demonstrace začíná na Mírovém náměstí. Iniciativy se chopí od samého začátku Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Místopředseda DSSS Petr Kotáb v proslovu mluvil o divadelnících, kteří se prý budou snažit demonstraci narušovat.

Ti tu ovšem nejsou, jediný, kdo na Kotábův proslov vztekle reaguje je vytáhlý muž s pohublou tváří. „Jděte s těma politickejma kecama do pr… tohle měla být veřejná diskuse a ne fašistický kecy,“ křikne. Vzápětí ho vyvádí antikonfliktní tým policie.

Nad lidmi stále krouží policejní vrtulník. O dění v Ústí se zajímá i televizní štáb z Velké Británie a pro jistotu shání akreditace. Je tu i svolavatel demonstrací na Šluknovsku, Lukáš Kohout. Na Mírovém náměstí je přibližně 300 lidí. Z vedení města tu není nikdo, pouze Tomáš Kraus, ředitel dopravního podniku monitoruje situaci ohledně MHD.

Po proslovech se dav vydává na pochod. Průvod míří přes Hrnčířskou směrem do Velké Hradební. Policie na křižovatce Předmostí zastavuje dopravu. V čele kráčí členové DSSS a městem zní hesla jako „Čechy Čechům,“ nebo „Stop černému rasismu!“, případně „Radikálně! Sociálně! Nacionálně!“, případně „Cikáni do práce!“

Nikdo není na pochybách, kdo tu ve skutečnosti hraje první housle. Průvod se táhne Velkou Hradební. Zdá se, že se k němu přidali další lidé neustále se různících odhady tvrdí, že tu pochoduje od pěti stovek do tisíce demonstrantů. Ústecký deník to odhaduje zhruba na osm set.

Lidé vykukují z oken a průvod si fotografují. V ulici Winstona Churchila mává nacionalistům z vily naproti Severočeské vědecké knihovně starší muž v obleku. Mladá žena, která předkřikuje hesla do megafonu čas od času ostatní žádá, aby pochodovali pomaleji a v jednu chvíli se s ostatními radí, co mají křičet.

Těsně před kruhovou křižovatkou visí na plotě obrovský transparent s nápisem Nacionalismus je kýč. Radikálové se na něj vztekle vrhají a nadělají z něj hromadu cucků.

Když průvod končí na Lidickém náměstí, několik lidí to bere jako urážku. „Tahle nacionalistická verbež si hlásá tu svou nenávistnou ideologii na Lidickém náměstí, to je výsměch!“ vzápětí raději odchází. Mihne se tu i senátor Jaroslav Doubrava (Sc.cz), opět tu není nikdo z vedení města.

Na náměstí opět promluvil Petr Kotáb (DSSS) a Lukáš Kohout. „Za Šluknovský výběžek vám děkuji, je to problém nás všech,“ řekl Kohout. „Děkuji všem za účast i podporu. Pokud se vedení města nezačne k nepřizpůsobivým občanům chovat přísněji, například jako v Chomutově, zorganizujeme další demonstraci a jistě přijde více lidí," slibuje Sůra.

Demonstrace končí bez incidentů. Policie pouze zadržela a předvedla dva radikály k podání vysvětlení. „Na bundách měli protizákonné nápisy, ještě je brzy na hodnocení, zda jde o přestupek nebo trestný čin," dodává k tomu policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.