Občané saské metropole otevřou brány pro domácí i zahraniční návštěvníky a ponechají je otevřené až do Štědrého večera, aby do lidských srdcí vnikl duch vánočních Drážďan. V centru města na náměstí Altmarkt vládne štola. Nejrůznější balení, nejrůznější velikosti. Štola, neboli Striezel, je královnou drážďanských Vánoc.

Pohádky i hudba

Od roku 1434 je drážďanský vánoční trh Dresdener Striezelmarkt v Německu nejstarším a ve světě nejznámějším. Stovky rozsvícených stánků, vůně glüwein či jinak také heurige, nejrůznějších druhů klobás a všelijakých regionálních pochoutek je na trhu nesčetně. Na celý advent je připraven program, letošní víc zaměřený na sakrální tradice, klasickou hudbu, Vánoce duchovní. Ale ani děti si nepřijdou zkrátka - program soustředěný k malému prostranství uprostřed Altmarktu s jevištěm přinese mnoho vystoupení. Herci připraví pohádky, betlémskou legendu, hudba bude vyhrávat vánoční melodie. Celé centrum Drážďan zaplaví stánky a všude bude vánoční nálada. Neobvyklým zážitkem bude zpěv drážďanského chlapeckého pěveckého sboru, když pronikne skrze dokořán otevřená vrata kostela Kreuzkirche ven na náměstí Altmarkt a zaplní uličky mezi bohatě ozdobenými tržními stánky. Stejně jako již více než půl tisíciletí se hlavní náměstí města mění na vánoční zem kouzel: drážďanský vánoční trh Striezelmarkt.

Švestkáčkův dům nadchne děti

Jako nejstarší vánoční trh v Německu zachovává své tradice dodnes. Prodejci nabízejí řezbářské práce z Krušných hor, perník z perníkářského města Pulsnitz nebo adventní hvězdy z Herrnhutu. Nad mnoha malými náměstími se neustále vznáší vůně svařeného vína, obzvláště zde si v romantické atmosféře pochutnáte na originální drážďanské vánoční štole. Navečer vyčnívá z moře světel největší krušnohorská stupňovitá pyramida na světě a vánoční svícen „Schwibbogen“, na který lze vystoupit.

Dětský zážitkový svět je místem, které láká po celý den. Pro děti je zde otevřen Švestkáčkův dům (Pflaumentoffelhaus) a pekárna pro tvoření a hnětení. Kromě toho láká loutkové divadlo, dětský kolotoč a dětská železnice. Vánoční atmosféru slibují každodenní programy na jevišti a jako mimořádné vrcholné akce programy o adventních víkendech.

Štola nesmí chybět

Také v letošním roce zahájí „577. Ročník Drážďanského „Striezelmarktu“ organizátoři v kostele svatého Kříže ekumenickou bohoslužbou o třetí odpolední hodině. Po jejím ukončení bude symbolicky zapůjčena vánoční pyramida, největší na světě od primátora Drážďan Dirka Hilberta, přesunuta na nejvýznamnější místo v centru trhu a rozsvícena. Mezi návštěvníky pak bude rozkrájena letos 2011 milimetrů dlouhá štola o váze čtyř tun. Své stánky současně otevře 233 obchodníků, aby prezentovali nabídku nejrůznějších vánočních výrobků.

Opravdovou vánoční náladu vytvoří bohatý kulturní program, s tisíc sedmi sty účinkujícími ve 165 vystoupeních. Soubory z Drážďan a celého Saska, profesionálové i amatéři, obyčejní laici se představí se svými pořady. Vrcholnými body budou vystoupení v adventním týdnu, kdy se slaví kominický švestkový a perníkový den a kdy se ukážou nejlepší perníkáři ze soutěže v Pulsnitz, města s historicky nejstarší tradicí pečení perníku od roku 1558.

Den kostela svatého Kříže s prohlídkami

Letos se budou návštěvníci těšit na zcela nový program: 4. prosinec bude celý ve znamení kostelního trhu drážďanské štoly a „Den kostela sv. Kříže“. V kostele se uskuteční bohoslužby a varhanní koncerty, obstarávající obzvláště krásnou vánoční náladu. Farnost nabídne prohlídky s průvodci a tak bude možnost objevit všechny duchovní poklady.

Užitečné informace

Drážďanský „Striezelmarkt“ se otevře 24. listopadu a uzavřen bude 24. prosince 2011. Stánky zahájí prodej denně od deseti hodin a uzavírají v devět večer. Vedle nákupů na trhu nabízí město celou řadu obchodů, zvláště pak na Pragerstrasse, kde se nachází největší obchodní centrum Gallery a spousta dalších obchodů. Zajímavým zážitkem může být i návštěva Frauenkirche, vybombardovaného kostela, jehož trosky připomínaly po léta válku, dnes znovu postaveného ze starých kvádrů a obnoveného i vnitřním zařízením. Návštěvníky láká Zwinger, Dopravní muzeum nebo Muzeum Karla Maye, naposled pak muzeum válečnictví, největší na světě.

Další informace je možno prohlížet na internetových stránkách vánočního trhu a vánočních programů(http://www.striezel-markt.de).

Program

Svátky Pflaumentoffel - und Pfefferkuchenfest - 1. adventní víkend, 26. a 27. listopadu.

Rozmanitý program vypráví o historii postavičky mužíka ze sušených švestek zvaného „Pflaumentoffel“. Hledání nové perníkové princezny se chýlí ke slavnostnímu konci.

Vánoční trhy na ulici Prager Straße

Termín konání: od 24. listopadu do 24. prosince, denně 10.00 až 21.00 hodin

24. listopadu: 16.00 až 21.00 hodin
24. prosince: 10.00 až 14.00 hodin

Advent na náměstí Neumarkt

Termín konání: od 26. listopadu do 18. prosince, denně 11.00 až 22.00 hodin
Více na: www.weihnachtsmarkt-dresdenneumarkt.de

Tradiční Vánoční trhy u kostela Frauenkirche

Termín konání: od 25. listopadu do 24. prosince

neděle až čtvrtek: 10.00 až 21.00 hodin
pátek, sobota: 10.00 23.00 hodin
www.weihnachtsmarkt-dresden.de

Adventní podívaná na nádvoří zámecké stáje Stallhof

Termín konání:
od 27. listopadu do 19. prosince, denně 11.00 až 21.30 hodin
Více na: www.mittelalter-weihnacht.de

Vánoční trhy na ulici „Hauptstraße“

Termín konání:
od 25. listopadu do 18. prosince, denně 11.00 až 20.00 hodin

25. listopadu: 12.00 až 21.00 hodin
18. prosince: 11.00 až 14.00 hodin

14. Novoměstský advent

Termín konání:
od 25. listopadu do 17. prosince

Zahajovací koncert 25. listopadu a závěrečný koncert 17. prosince s Komorním sborem Drážďany
Více na: www.neustaedteradvent.de

15. vánoční trh Elbhangfest Weihnachtsmarkt

Termín konání:
3. - 18. prosince

pondělí čtvrtek: 13.00 až 20.00 hodin
pátek: 13.00 až 21.00 hodin
sobota: 11.00 až 21.00 hodin
neděle: 11.00 až 21.00 hodin

www.elbhangfest.de

Komorní sbor Kostel Frauenkirche

- Adventní slavnostní hudba z Drážďan

Termín konání: 26. listopadu, od 18.00 hodin

- Duchovní nedělní hudba

Termín konání: 27. 11., 11. 12. 2011, od 15.00 hodin

- Varhanní noční hudba při svitu svíček

Termín konání: 27. 11., 4. 12., 11. 12., 18. 12. 2011, od 21.00 hodin

Zpracovali Ludmila Veselá a Milan Turek