Devátý květen 1945. Před sedmdesáti lety se Česká Lípa, jejíž obyvatelé už díky bombardování a pochodům smrti tušili konec války nebo v úplně poslední fázi věděli o uzavřeném příměří, dočkala osvobození.

Zatímco celá země si výročí konce druhé světové války připomíná 8. května, Česká Lípa se definitivního osvobození dočkala až o den později. Zřejmě pět tanků 7. gardového mechanizovaného sboru sovětské armády přijelo na náměstí v České Lípě 9. května zhruba v půl dvanácté dopoledne.

„Na čele prvního tanku měl sedět člověk, který hovořil česky. Pravděpodobně někdo, koho sebrali, aby jim ukázal cestu," říká českolipský historik Ladislav Smejkal. „Kolem 15. hodiny pak přijížděli další vojáci, ti se ale ve městě příliš nezdržovali, shromáždili se u Zahrádek a pak pokračovali směrem na Mladou Boleslav, která byla osvobozena až 10. května."

Osvobození České Lípy souvisí s ofenzivou Rudé armády v Lužici, nastartovanou v rámci Pražské operace. Hlavní úder na Prahu byl ale naplánovaný od Drážďan, zatímco přes Lužické hory šel útok podpůrný.

Pro něj byl vybrán i sedmý gardový mechanizovaný sbor. Jeho strategickým cílem byla právě Česká Lípa coby křižovatka šesti železničních tratí. Osmého května večer se sbor dostal do Krompachu a zastavil svůj postup ve složitém horském terénu. „Následující den ráno kolem desáté hodiny sestoupil do Cvikova plného bílých praporů, který byl pod kontrolou partyzánské skupiny Waltro. Část vojska postupovala na Nový Bor a část přes Sloup na Českou Lípu," popisuje Ladislav Smejkal.

Stanné právo pro celé Českolipsko

První den míru zastihl Českou Lípu jako přeplněné město. Ve dvanáctitisícovém městě bylo na konci války dvacet tisíc lidí. „Nacházeli se tu uprchlíci z Východního Pruska, Slezska a Saska. Na svobodu se dostali nucení dělníci a zajatci. Všichni toužili se dostat domů," připomíná českolipský historik.

V dnešní Žižkově ulici v domě čp. 234, kde mělo předtím sídlo gestapo, se z českých starousedlíků zformoval národní výbor.

Ten vyhlásil už 10. května pro celý okres Česká Lípa stanné právo. Lidé se nesměli zdržovat na ulicích od 21.30 do 5 hodin ráno a museli pokračovat v zatemňování oken. Národní výbor také nařídil odevzdat veškeré zbraně, v České Lípě se odevzdávaly v sále Apollo mezi dnešní Jiráskovou ulicí a Újezdem. Národní výbor nařizoval i přísné domovní prohlídky.

Válka už ale byla minulostí a mírový stav trvá 70 let.