Trávy vedou

Je jisté, že alergie jsou závislé jak na ročním období, tak i na rozptylu a šíření pylu. Červenec je skoupý na alergeny dřevin, tam může hrozit jenom černý bez. Zato trávy a byliny mají pré.

Mezi prázdninové traviny, které mohou přecitlivělého člověka potrápit, patří ostřava, lipnice nebo srha. Z bylin ambrósie, chmel, jitrocel nebo pelyněk. Jak prozradil alergolog a primář dětské léčebny respiračních nemocí ve Cvikově Daniel Schneeberger záleží pouze na druhu rostliny, kolik pylu vyprodukuje.

Přibývá pacientů

Českolipsko eviduje zhruba dvacet tisíc alergiků a počet alergických dětí stoupá až k dvaceti pěti procentům.

„Mezi nejčastější příznaky patří alergická rýma, zánět spojivek, kopřivky, ekzémy, astma bronchiale a dokonce i průjmy,“ upřesnil symptomy Daniel Schneeberger.

Alergie jako taková s sebou přináší i vážná rizika. „Mezi nejvážnější komplikace patří anafylaktický šok, který alergika přímo ohrožuje na životě,“ dodal lékař. Podle něj k nejdramatičtějším situacím patří přehnaná reakce na hmyzí bodnutí, ať už je to včela nebo vosa a některé druhy potravinových a lékových alergií.

Nezůstává pouze u všeobecně známé přecitlivělosti na rostliny. S tím jak přibývá počet mazlíčků v domácnostech, přibývá i alergií na domácí králíčky, morčata, potkany a další chlupáče.

„V poslední době stoupá alergie na latex, například u pracovníků ve zdravotnictví je to přecitlivělost na rukavice, nově se objevuje i na šváby,“ řekl na adresu nových alergií Daniel Schneeberger.

Špatně se léčí

Alergické onemocnění je souhra genetických faktorů a podmínek vnějšího prostředí. A ty se, podle primáře dětské léčebny, za posledních padesát let změnily radikálně - chemizace potravin, kosmetika, oblékání, bydlení, přítomnost zvířat v bytech. V neposlední řadě výrazná převaha pobytu doma oproti pobytu venku. „Jedinou kauzální terapií je léčba hyposenzibilizační, kdy se podáváním příslušného příčinného alergenu snažíme navodit určitou imunologickou toleranci k tomuto alergenu,“ dodává Schneeberger.

Další potíž alergiků je výskyt atopického ekzému. „Je to velmi obtížně léčitelné onemocnění, které pacientům ztrpčuje život,“ podotkl Daniel Schneeberger.

Jak připomíná, dennodenní péče o kůži s ekzémem je svízelná a náročná. Podle odborníků patří po stránce ošetřování k nejnáročnějším chorobám. Moderní léky sice přinášejí úlevu dalším skupinám pacientům, nikoli však všem.

Mezi užitečné zásady, které by měli alergici dodržovat, patří zdravý životní styl s dostatečnou dobou pobytu venku, vyvážená strava bez přejídání a také sportování podle potíží a roční sezóny.

Otužování pomáhá

K radám, které je dobré dodržovat, patří také otužování. Od prostého skautského, kdy stačí studená voda až po saunování. Díky němu lidé nejsou tak choulostiví. Poslední a důležitá rada zní: v případě jasné klinické diagnózy dbát rad lékaře.

„Uznávám, že to jsou často opakovaná klišé až fráze, ale dnešní populace je opravdu málo zdatná, málo otužilá, velmi zchoulostivělá, což je jedna z příčin nárůstu alergií,“ shrnul na závěr primář Daniel Schneeberger.

Autor: Tomáš Mařas