Archeologové upozorňují: část našeho kulturního dědictví mizí v nenávratnu. Stavebníci totiž nedodržují zákon a neohlašují výkopové práce Archeologickému ústavu.

Aktuálně palčivé jsou pro archeology českolipského muzea zejména zamýšlené fotovoltaické elektrárny na okrese Česká Lípa.

„Jen dnes jsme trávili půl dne tím, že jsme dohledávali stavebníky těchto elektráren. Jedná se celkem o čtyři velké akce, z nichž některé mají vypuknout v nejbližších týdnech nebo dnech,“ upozorňuje Petr Jenč, který se snaží preventivně na oznamovací povinnost stavebníky upozornit.

V posledních letech muzejní archeologové spustili informační kampaň, v rámci které uvědomili o nutnosti oznámení staveb úřady všech obcí v regionu včetně jednotlivých zaměstnanců stavebních odborů. „Přesto tento rok nezačal zcela standardně a už teď se potýkáme s několika případy, kdy jsme zjistili určitá pochybení, nejčastěji neoznámení zahájení zemních prací v předstihu, jak ukládá zákon. Jindy zjistíme stavbu zcela náhodně, kdy už je z půlky terén odkopán. Mohly tak být znehodnoceny archeologické nálezy, které jsou kulturním dědictvím s vyčíslitelnou hodnotou a jsou majetkem státu a kraje,“ vysvětluje Petr Jenč.

Nálezy mizí v nenávratnu

„Archeologické nálezy jsou pramenem poznání o naší minulosti, proto se snažíme v rámci výkonu státní správy upozorňovat stavebníky na jejich oznamovací povinnost vůči Archeologickému ústavu Akademie věd,“ potvrzuje Eva Stloukalová, referentka památkové péče Městského úřadu v České Lípě.

Tuto problematiku neřeší stavební zákon, a tak je poměrně snadné se povinnosti vyhnout. Archeologové nejsou účastníky stavebního řízení.
„Českolipsko si za socialismu zažilo své a někdy je opravdu zarážející, že úcta k památkám a historii zde není moc velká,“ říká v závěrečném zamyšlení Petr Jenč a připomíná několik let starý alarmující případ, kdy probíhaly rozsáhlé neohlášené výkopové práce ve středověké Hrnčířské čtvrti v České Lípě, kdy se doslova na haldách válelo na deset tisíc archeologických nálezů. Jiným případem byl loňský nález dřevěného vodovodního potrubí z osmnáctého století v Zákupech. Toto potrubí si jako kuriozitu odvezla firma do svého sídla a teprve na oznámení místního občana bylo potrubí odvezeno do muzea.

Naopak ukázková je podle Petra Jenče spolupráce se stavebníky i úřady v Mimoni. Z objektu bývalého špitálu, který v Mimoni rekonstruují, pochází řada cenných zajímavostí.

Autor: Tomáš Cidlina