Dokští zastupitelé ve středu na svém jednání přímo ve Starých Splavech schválili záměr oživení pobřeží podle studie vypracované architekty ze studia City Work Architects.

„Nešlo nám pouze o to, abychom uvedli zátoku Máchova jezera po rekonstrukci hráze a výpusti do stavu, který by mohl Staré Splavy reprezentovat, ale vytvořili jsme také vizi, která přihlíží k jedinečnému charakteru Starých Splavů," řekl architekt Juraj Sonlajtner, který už ve Starých Splavech pracoval na podobě Vily Bellevue.

V první etapě architekti navrhují řešit území severně od stávajícího mola. Do lokality navrhli několik zajímavých prvků. Břeh jezera od chodníku mezi výpustí a stánkem s občerstvením bude oddělovat zídka, na které bude možné sedět a pozorovat jezero.

Ze břehu chtějí architekti také vysunout malé molo. „Na něm bude možné třeba i pořádat koncerty, je to také platforma, kde se dá sedět a koukat na vodu," popsal Sonlajtner.

Druhá etapa bude muset být s největší pravděpodobností spojená s dalším vypouštěním Máchova jezera, protože během ní má dojít k rekonstrukci současného mola. Nové má být obložené tropickým dřevem, skoro dvacet čtyři metrů dlouhé a široké od čtyř do téměř devíti metrů. Zajímavostí je, že závěr mola bude končit volně ve vodě a bude mít tři úrovně sklopení podle tří různých typů lodí, které jezdí po Máchově jezeře.

Nejrozsáhlejší bude třetí etapa, ve které dojde k úpravám parkové části za stánkem s občerstvením. V ní se třeba počítá s uzpůsobením břehu pro hasičské cisterny dobrovolných hasičů, kteří sem v případě potřeby mohou zajíždět čerpat vodu. V této etapě se také počítá s vybudováním přírodního amfiteátru.

Architekti se také soustředili na prostor u stánku s občerstvením, kvůli kterému se v minulosti vedly až nepříjemné osobní spory. „Je to důležité místo, protože když lidé sestupují k pobřeží, tak tady je první místo, kde chodec vidí celou část zátoky jezera," vysvětlil architekt.