Leccos se v dobré obrací. Přesně před čtyřmi lety neznámí pachatelé odcizili ze samostatně stojící zvonice kostela sv. Havla v Tuhani na Českolipsku sto padesát kilogramů vážící věžní hodinový stroj. Památku ze 17. století ze zvonice neopatrně shodili a odvezli. Nikdy se už nenašla.

Teď zažívají lidé v malé Tuhani, ležící na jižní periferii Českolipska, opačné pocity. V neděli krátce po poledni tu děkan litoměřické kapituly Karel Havelka vysvětil zvon, který se letos v květnu souhrou řady náhod po více než 40 letech vrátil do Tuhaně. Zvon zatím zůstává pod bočním oltářem tuhaňského kostela sv. Havla, v příštím roce by měl být vynesen na zvonici a znovu plnit svou funkci.

Svěcení přihlížely desítky lidí

„Za své působení jsem světil už mnoho zvonů, ale tady mám obzvlášť velkou radost, protože máme před sebou zvon, který byl znovu nalezen. To je výjimečná věc, která se nestává často," pronesl krátce před samotným aktem svěcení Karel Havelka, bývalý generální vikář litoměřické diecéze, jehož v letošním roce biskup jmenoval děkanem Katedrální kapituly v Litoměřicích (po předčasně zesnulém otci Janovi Nepomukovi Jiřiště, působícím mimo jiné na Doksku).

„Zvony jsou důležité, protože svolávají lidi, sbližují jejich životy a osudy. Oznamují důležité události, zvěstují něco, co má přijít. Ať podobně působí tento zvon u vás, ať vás sbližuje tak, jako jste se kvůli němu tady dnes sešli," řekl děkan nad zvonem. Slavnostního aktu i mše svaté, která mu předcházela, se zúčastnily desítky lidí z Tuhaně i okolních osad, starousedlíci i chalupáři.

Vedení obce původně zamýšlelo, že už po svěcení by zvon mohl být vynesen do zvonice místního kostela. „Nakonec k tomu dojde v průběhu příštího roku. Je potřeba zajistit celou řadu věcí, včetně zabezpečení zvonice," vysvětlil starosta Tuhaně Andrej Karcub.

Svěcení se uskutečnilo u příležitosti svátku svatého Havla, jemuž je tuhaňský kostel zasvěcený. Na přelomu tisíciletí prošel chrám (v podobě, jakou získal v roce 1711) i zvonice rozsáhlou rekonstrukcí. Slavnostní svěcení opraveného kostela se v roce 2002 zhostil rovněž Karel Havelka, tehdy coby diecézní generální vikář.

Osud zvonu provázejí náhody

Po vynesení na zvonici se nalezený zvon stane pevnou součástí mimořádně cenného sakrálního areálu, jehož součástí je kromě tuhaňského kostela a zvonice také Getsemanská zahrada, umělecký klenot z 1. třetiny 18. století.

Zvon navrátilec váží něco mezi třiceti až čtyřiceti kilogramy, takže ho dobře unesou i dva lidé. Je na něm vyrytý nápis Gemeinde Tuhanzel (Obec Tuhanec) a letopočet 1911.

Původně byl umístěný na kapličce v Tuhanci, sousední osadě, která pod Tuhaň spadá. Odtud byl v roce 1971 odvezen do Prahy, kde ho zadrželi příslušníci tehdejšího SNB, a krátce nato ho úředně vrátili do Tuhaně. Ve vynikajícím stavu a bez jakéhokoliv poškození pak zůstal uchovaný v soukromí rodiny někdejšího předsedy MNV v Tuhani. Od jeho příbuzných se letos na jaře vrátil obci.

Velkou zásluhu na tom má tuhaňský kronikář Jiří Plecháček.