Proměna ruiny, kterou byl kostel ještě na začátku tisíciletí, v důstojný svatostánek stála od roku 2008 téměř 15 milionů korun. Kostel tak může znovu sloužit věřícím.

Barokní kostel v Prysku byl postaven v letech 1718 až 1721 podle projektu slavného milánského architekta Petra Paula Colombaniho, který se podílel také na stavbách kostelů v nedalekém Sloupu v Čechách, Polevsku a Kamenickém Šenově.

Kostel v Prysku patří k ojedinělým stavbám, loď kostela a zvonice jsou totiž oddělené. Zvonice je přitom zhruba o 40 let starší, patřila ke kostelíku, který na místě vyrostl v první polovině 17. století poté, co jeho předchůdce vypálili Švédové. Ten byl ale malý, a tak ho nahradil kostel větší a navíc kamenný.

Zachráněný kostel v Prysku i jeho zcela nový oltář vysvětil za účasti mnoha významných hostů Mons. Jan Baxant, biskup litoměřický. Nadšení místních

Kostel v Prysku se zvonicí je od roku 1958 na seznamu nemovitých kulturních památek, přesto po desetiletí chátral. První opravy začaly zhruba před dvanácti lety díky aktivitě obce i místních nadšenců.

Nejnáročnější opravy včetně restaurátorských prací na varhanách, oltářích, obrazech a vnitřním vybavení ale spadají do posledních let. „Nejnákladnější položkou rekonstrukce byla obnova zdejších honosných oltářů, která stála téměř šest milionů korun," poznamenal administrátor farnosti Marcel Hrubý.

Nákladnou opravu cenné stavby si mohla církev dovolit jen díky štědré dotaci ze Státního zemědělského intervenčního fondu, který dal na obnovu kostela v malé obci zhruba deset milionů korun. „Významným sponzorem byl Česko-německý fond budoucnosti, který zaplatil rekonstrukci varhan a přispěl i na lavice," řekl správce farnosti. Na opravu přidalo ministerstvo kultury, drobní dárci, německá biskupství nebo moravské farnosti. „A také spousta dobrovolníků, kteří pracovali zdarma," dodal.

Pravidelné mše

V kostele svatého Petra a Pavla se po letech znovu uskutečnila bohoslužba, teď už tam budou moci věřící chodit na mše pravidelně. „Další mše bude hned v neděli – slavnost Božího těla, kterou tady v Prysku od války neznají," poznamenal Hrubý. Další nedělní mše bude o týden později ve svátek patronů kostela svatého Petra a Pavla, a pak už budou mše pravidelně vždy v sobotu večer.

Zachráněný kostel v Prysku i jeho zcela nový oltář vysvětil za účasti mnoha významných hostů Mons. Jan Baxant, biskup litoměřický.