Dramatické okamžiky zažily v pondělí odpoledne děti na velkém hřišti s prolézačkami na dokském sídlišti Pražská. Dvě dívky sem přivedly bojové plemeno psa, amerického stafordšírského teriéra, kterému sundaly obojek a náhubek. Když se ho pak znovu pokoušely chytit, pes na jednu z dívek zaútočil.

„Potrhal jí kůži na hlavě a když se snažila chránit si rukou hlavu, tak jí také pokousal tři prsty na ruce," popsal Josef Vlasák, strážník městské policie v Doksech, který na místě zasahoval.

Právě hlídka městské a státní policie poskytla dívce, ročník narození 2003, první ošetření, protože záchranka, ač má stanoviště přímo v Doksech, měla sanitu u jiného případu a na její příjezd se muselo čekat. Záchranáři pak dívku odvezli na chirurgii do českolipské nemocnice.

Viníkem dramatu, ke kterému nemuselo dojít, je podle všeho právě sama poškozená dívka. „Psa si vzala sama ze zahrady bez vědomí majitele a odešla s ním na dětské hřiště na sídlišti. V jednu chvíli mu sundala náhubek i obojek. Pes ji pak ale neposlechl a začal lítat mezi dětmi," popsal začátek problému Josef Vlasák.

Rychlý stisk

Dívce se nakonec psa podařilo chytit a dokonce mu nasadila i obojek. „Jenže jak se zřejmě cítil utažený a neměl náhubek, tak rychlým stiskem zaútočil dívce na hlavu," popsal zkušený městský policista.

„Pokousání na hlavě zní nebezpečně, ale podle našich informací šlo jen o lehké zranění," potvrdila mluvčí státní policie na Českolipsku Ivana Baláková.

Nikomu dalšímu se naštěstí nic nestalo. I díky odvážnému zásahu jednoho z obyvatel sídliště, který psa ještě před příjezdem policistů odchytil a nasadil mu i náhubek. Rozzlobeného hafana pak čekala prohlídka u veterináře kvůli vyloučení vztekliny.

Zase Doksy

K podobnému případu došlo na Českolipsku naposledy před dvěma lety shodou okolností také v Doksech. Pes stejné rasy, stafordšírský teriér, tady v ulici 5. května napadl šedesátiletého kondičního běžce. Muži přitom způsobil mnohačetná zranění svalů a šlach. Policisté pak proti majitelce psa zahájili trestní stíhání.