Vizualizaci budoucího vzhledu novoborského náměstí už má město k dispozici. Zpracoval ji ateliér Šípek associates, který vyhrál architektonickou soutěž o návrh stavebních úprav.
Všechny obrázky zveřejní město pro občany na úřední desce i na svých internetových stránkách v nejbližší době. „Myslím, že obrázky jsou to skutečně povedené. Podle plánů také vím, že odpovídají skutečnosti,“ říká starostka města Stanislava Silná.
„Jsem ráda, že můžeme občanům ukázat, jak bude náměstí vypadat a věřím, že lidem, kteří doposud váhali, pomohou nastínit skutečný stav věci,“ dodává.
„Pokud se městu podaří získat dotaci, plánujeme zahájit práce na jaře roku 2009,“ sdělil vedoucí odboru rozvoje města Lukáš Hrádek.
„Město by se na celkových nákladech projektu regenerace historického centra, který zahrnuje mimo náměstí též rekonstrukci a rozšíření sklářského muzea, rekonstrukci Kalinovy ulice a rekonstrukci prostoru tržního náměstí, mělo podílet přibližně deseti procenty, celkové náklady odhadujeme na 120 až 150 milionů korun“ upřesňuje.
Stavební úpravy náměstí zahrnují rekonstrukci inženýrských sítí. Nutné jsou především rekonstrukce plynovodu, kanalizace, vodovodu, elektro rozvodů a veřejného osvětlení.
K dalším úpravám bude patřit obměna povrchu parkovací plochy, vybudování podzemních skladů a veřejných WC, nového objektu informačního centra, nových zpevněných ploch i doplnění zeleně především podél komunikace.
Zlepší se ale také zázemí pro pořádání společenských a kulturních akcí. Samozřejmostí jsou bezbariérové přechody pro chodce včetně jejich nasvícení.

Další zprávy z regionu najdete zde