Starostku Nového Boru Stanislavu Silnou včera novoborští zastupitelé odvolali a na její místo podle očekávání zvolili místostarostu města Jindřicha Mareše.
Shodla se na tom nově vzniklá dvanáctičlenná koalice složená ze členů ODS, ČSSD, Unie pro sport a zdraví i dvou bezpartijních zastupitelů. Kromě toho pro odvolání starostky i pro nového starostu hlasoval v tajné volbě i další třináctý zastupitel. Na funkci místostarosty pak zvolili taktéž podle koaliční dohody Stanislava Valdmana.

Průběh jednání

Starostka v očekávání svého odvolání zahájila roztřeseným hlasem jednání zastupitelů. Na programu žádná volba ani odvolání nebylo a přihlásil se proto Jinřich Mareš a navrhl hned šest bodů, které si přál zařadit na úplný začátek. Šlo o odvolání starostky, odvolání Libora Fafaly a Ladislava Džavíka z Rady města, odvolání Ladislava Džavíka z funkce předsedy kontrolního výboru, volba nového starosty a místostarosty, doplnění Rady města a volba nového předsedy kontrolního výboru.
Všechny body zastupitelé, kteří se podepsali pod koaliční dohodu, schválili a mohlo přijít samotné hlasování. Před schválením se však ozvali jak někteří zastupitelé tak i hlas představitelů veřejnosti s otázkou: „Proč vlastně chcete odvolat starostku? To jsem se nikde nedočetl. V koaliční dohodě je pouze program,“ zaznělo z úst nespokojeného občana Nového Boru. Slova se ujal Stanislav Valdman. „Asi jste nečetl začátek koaliční dohody,“ reagoval na slova občana s tím, že nevidí důvod, aby to více vysvětloval.
Reagoval ale také Milan Přívratský: „Začátek jsem četl, ale jsou to jen politické řeči, které neříkají nic konkrétního.“
To už ale zvolený předseda volební komise Jiří Skřivan, který v době voleb řídil jednání, nechal hlasovat o ukončení diskuse, což opakoval před každou další volbou a jeho koaliční partneři ho v tom podpořili. Diskutovat se tedy nemohlo.
Předem naplánované jednání brzdily pouze formality. Odvolání ani volba nového starosty i místostarosty, stejně jako členů Rady města, musí být totiž tajná. Tříčlenná komise si před každou volbou vzala pětiminutovou přestávku, která se vždy protáhla minimálně na čtvrt hodiny a po té následovalo zdlouhavé hlasování.
O předem jasném odvolání starostky padl verdikt hodinu a půl po začátku jednání a jméno nového starosty, Jindřicha Mareše, přednesl předseda volební komise po další hodině a půl.
„Bylo to vše velmi hektické. Neměl jsem ze všeho zrovna dobrý pocit, ale změna byla nutná a děkuji proto všem, kteří se o změnu, která doufám povede k lepšímu, zasloužili,“ okomentoval pro Deník své nové zvolení Jindřich Mareš. Krátké vyjádření poskytla nyní už bývalá starostka Stanislava Silná: „Politikaření zvítězilo. Nevím, zda je pro toto město dobré, když se během dvou let třikrát změnil starosta.“

Zmiňovaný začátek koaliční dohody - je odvolání starostky dobře odůvodněné? Hlastujte v anketě

Preambule

My, signatáři koaliční dohody, jsme se rozhodli převzít politickou zodpovědnost za řízení veřejné správy v Novém Boru. Naším cílem je v trvalém dialogu se svými spoluobčany společnými silami zabezpečit všestranný rozvoj našeho krásného města.

Oceňujeme práci paní ing. Stanislavy Silné ve funkci starostky. V nesnadném období se zhostila úkolu se ctí, za což jí patří naše poděkování. Smyslem personálních změn ve vedení města není nepřátelské převzetí moci, nýbrž posílení stability a vytvoření předpokladů pro zrychlení rozvoje města. Věříme, že tato koalice je v dané situaci nejvhodnějším nástrojem pro prosazení dalších rozvojových cílů.

Hodláme navázat na vše dobré, co bylo vykonáno v minulosti, dokončit započaté programy a nastartovat programy nové. Za naši samozřejmou povinnost považujeme zabezpečení řádného chodu státní a veřejné správy v Novém Boru. Dvacetjedna konkrétních cílů, které jmenovitě uvádíme, zdaleka není úplným výčtem našich záměrů. Mají za cíl představit veřejnosti směrování našeho úsilí a zároveň umožnit veřejnou kontrolu jeho realizace.