Zastupitelé Nového Boru zasednou k jednání už ve středu 12.prosince. Vše nasvědčuje tomu, že půjde o nejzajímavější a nejkontroverznější jednání zastupitelů v tomto roce.
Nejen že budou projednávat rozpočet na příští rok, ale budou také rozhodovat v mnoha zajímavých politických i personálních kauzách, které spatřily světlo světa během několika posledních dní.
Jednou z nich je vyvolání hlasování zastupitelů, kteří by podle místostarosty Jindřicha Mareše měli rozhodnou o tom, zda se starostka má zabývat potrestáním tajemníka městského úřadu za pořízení a zveřejnění audio záznamu z uzavřeného zasedání finančního výboru.
„Tajemník je vyšší státní úředník a v pravomoci místostarosty není ani jeho trestání, ani případné odvolání. Řešit podobné věci může pouze starostka. Pokud tak sama neučiní, navrhnu zastupitelům na prosincovém zasedání, aby pověřili starostku tuto věc důkladně prošetřit a vyvodit z ní patřičné důsledky,“ řekl při rozhovoru místostarosta Jindřich Mareš.
Ve věci potrestání tajemníka se ke slovu přihlásili také dobrovolní hasiči, kteří též požadují tajemníkovo potrestání, či dokonce odstoupení.
„Pokud starostka nezačne jednat, nebo pokud se zastupitelé nespojí a nepověří starostku jednáním o odvolání tajemníka z funkce, položíme už na zastupitelstvu své funkce my. Buď půjde tajemník, nebo my,“ řekl dosavadní velitel dobrovolných hasičů Josef Kočí.

Další otázkou, kterou by zastupitelé mohli otevřít je bytí či nebytí starostky Stanislavy Silné ve funkci.
„S Novým Novým Borem žádnou koaliční smlouvu podepsanou nemáme. Rozcházíme se s nimi v mnoha zásadních otázkách. Hledáme proto podporu napříč politickým spektrem,“ uvedl v rozhovoru Luboš Kalous, předseda novoborské ODS.
„Spoléhám se na zdravý rozum většiny novoborských zastupitelů. Ti budou muset v případě vyhrocení situace volit mezi kvalitami současné starostky a jejím případným protějškem. Tím samozřejmě míním zastupitele a předsedu novoborské ODS Luboše Kalouse,“ odpověděl člen znepřáteleného politického hnutí Nový Nový Bor František Novosad na otázku, zda podle jeho názoru Stanislava Silná vydrží ve funkci starostky.
Proslýchá se ale také, že ohrožené je křeslo místostarosty Jindřicha Mareše z ODS, což potvrdil i on sám. Zda se někdo pokusí vyvolat hlasování o jeho bytí či nebytí na radnici, se nikdo doposud oficiálně nevyjádřil.
Na zasedání zastupitelstva přijdou ale zajisté i fotbaloví funkcionáři z FK Nový Bor, kteří žádali o dotaci ve výši 170 tisíc a dostali jen polovinu a druhou polovinu dostala TJ Jiskra na provoz koupaliště.
„Bez těchto peněz fotbal v Novém Boru skončí,“ nechal se slyšet už před minulým zastupitelstvem místopředseda FK Zdeněk Fakan s tím, že v prosinci o nich zastupitelé ještě uslyší.

Další zprávy z regionu najdete zde