„Naše jednotka v loňském roce zasahovala u sto sedmdesáti sedmi výjezdů všeho druhu,“ upřesnil počet výjezdů SDH v Novém Boru za loňský rok velitel jednotky Josef Kočí a dodal, že nejvíc jich bylo v srpnu během katastrofálních povodní. Prvním úkolem byla evakuace a záchrana dětí z letního tábora u Mařenic. Že se hasiči v roce 2010 nenudili, dosvědčí i statistika jednotlivých výjezdů.

„Celkem jsme měli necelých padesát zásahů u požárů, třicet sedm u dopravních nehod a necelých sedmdesát technických zásahů,“ upřesňuje Martin Kočí, zástupce velitele JSDH Nový Bor.

V minulém roce doplnili jednotku noví členové, kteří prošli čtyřicetihodinovým školením a kromě toho každý měsíc odbornou přípravou. Každý člen jednotky si odpracoval skoro čtyři sta dvacet hodin na údržbě výstroje a výzbroje.

Dostávají výpověď

„Je tady ale několik stovek hodin, které nejsou evidované, protože na požární zbrojnici je každý den několik hasičů, kteří provádějí údržbu na technice nebo budově,“ upozornil Martin Kočí. Zástupce velitele také připomněl, že jsou vděční městu Nový Bor za peníze, z nichž mohli koupit v minulém roce další techniku, která mimo jiné pomohla při letních povodních.

„Tehdy se osvědčilo i velké množství hasičů proškolených na novou techniku, a tak jsme se mohli u zásahů pravidelně střídat,“ pochvaloval si Martin Kočí. „Mrzí nás přístup některých zaměstnavatelů, kteří, když zasahujeme nebo hlavně potom, dělají dobrovolným hasičům problémy a vždy si najdou důvod, aby mohl být vyhozen z práce bez udání důvodu. Samozřejmě že tím trpí rodiny, kde je ve většině případů živitelem muž.“

Jak ale dodal, všechny zaměstnavatele nelze házet do jednoho pytle. Zavzpomínal i na organizaci oslav Silvestra 2009 a na to, jak hned 1. ledna 2010 ve tři ráno jeli k požáru dřevěného domu v Radvanci. Nebo na čerpání vody v českolipské nemocnici při havárii na hlavním přívodu pitné vody.

Snesli tlouštíka

„Spolu s českolipskými a dobranovskými hasiči jsme se snažili pomocí několika čerpadel držet určitou hladinu vody, protože se hlavní přívod nemohl uzavřít kvůli probíhajícím operacím na sálech,“ vzpomněl na jednu z neobvyklých akcí Martin Kočí.

Další z řady zásahů jsou požáry ve volně přístupných objektech, kde se schází nejen bezdomovci, ale i omladina, jako tomu bylo v případech požárů v Chotovicích nebo na Polevsku.

Že o kuriózní výjezdy nemají nouzi, svědčí i případ z listopadu loňského roku, kdy byli novoborští hasiči přivoláni rychlou záchrannou službou, aby pomohli se snesením pacienta nadstandardních rozměrů. Nakonec se do nemocnice dostal včas, ale nevezl se v sanitce, ale hasičské toyotě. Jedním ze zásahů z konce roku byl výjezd k dopravní nehodě na obchvatu Nového Boru.

„Už při výjezdu nám sdělili, že místo nehody není upřesněno a jediná informace byla, že je v okolí Nového Boru. V té době byla silnice jako zrcadlo a sjízdnost byla opravdu hodně špatná. Nehodu jsme nakonec našli u železničního mostu směrem na Svor,“ poznamenal Josef Kočí.

Nejen dobrovolní hasiči z Nového Boru to nemají jednoduché, ale ani jejich rodiny nebo přítelkyně. A tak jim závěrem hasiči poděkovali a nutno říct, že bez jejich podpory by se tento koníček, který je velmi nebezpečný, ale zároveň velmi potřebný, dělat nedal.

Tomáš Mařas