Řeč je samozřejmě o psech. A právě čtyřnohým parťákům i jejich majitelům bude patřit sobota v Brništi. V areálu Lesního zátiší se bude 24. září od 9 hodin konat první ročník Kynologického dne Brniště.

Během dopoledne se představí kynologové se svými svěřenci hned v několika různých disciplínách. Můžete se těšit na ukázku poslušnosti a divácky velice oblíbených obran v podání ZKO Bělá pod Bezdězem a ZKO Studánka 690. „Dále se předvedou psí záchranáři při vyhledávání věcí a vyštěkávání a chybět nebude ani ukázka vyhledávání drog, výbušnin a zbraní," říká Michaela Hungerová z Podralského nadačního fondu ZOD, který akci pořádá.

Za sportovní kynologii bude k vidění poměrně moderní disciplína, kterou je dogdancing, a na závěr dopoledne své umění předvedou Hana Ouhrabková, Petra Haspeklová a jejich čtyřnozí společníci při ukázce agility. „Po krátké polední pauze bude pro všechny pejskaře k dispozici poradna, kam se mohou přijít zeptat na otázky kolem výchovy a výcviku psů, poradit se o odstranění nežádoucího chování či si jen vyzkoušet prvky z některých kynologických disciplín," dodává Hungerová.

Kdo chce dorazit ráno, měl by svého psího mazlíčka nechat raději doma. „Velmi prosíme všechny návštěvníky, aby nevodili na dopolední program své pejsky. Velké množství lidí, cizích psů, zvuků a pachů by mohlo vést k nekontrolovanému chování a úrazu," podotýká Michaela Hungerová. Pokud někdo dorazí i se svým psem, bude povinen nasadit mu náhubek, mít ho připnutého na pevném vodítku a ponese za něj plnou odpovědnost. Pro všechny pejsky bude k dispozici odpolední poradna, při které si kromě konzultace budou moci vyzkoušet např. také agility.

Děti se mohou těšit také na tvořivé dílničky se zvířecí tématikou a pro všechny návštěvníky bude připraveno chutné občerstvení.