Bytové družstvo Lada, které mělo zajistit obsazení bytů v novostavbách, se topí v dluzích. Za tři roky působení dosahuje jeho ztráta tři čtvrtě milionu korun.
„Situaci je nutné řešit,“ upozornil v interpelaci zastupitel Jaromír Štrumfa. „Družstvo nemůže naplnit své byty v nové výstavbě na Ladech a naopak město může byty udat nájemníkům.“ Doposud se o družstevní bydlení přihlásili dva nájemníci a ztráta za léta 2005 a 2006 dosahuje cca 750 tisíc korun.
„Už více než rok jsem silně znepokojený touto ztrátou. Myslím, že je na čase přijmout taková opatření, aby ztráta přestala narůstat,“ dodal Jaromír Štrumfa s tím, že bude zřejmě nutné zvážit další působení družstva.
Podle Jany Zejdové ale není možné družstvo zrušit, protože je garantem státní dotace poskytnuté na výstavbu 140 bytových jednotek na Ladech.
Zastupitelé se nakonec shodli, že pověří místostarostu Jana Stejskala, aby na příštím jednání zastupitelstva přednesl návrhy, jak situaci řešit.

Souvisí s tím totiž splácení úvěru na 214 milionů korun. Jeho plátcem je právě BD Lada a město za úvěr ručí.
Od toho, kolik bytů bude družstevních a kolik nájemních, se má odvíjet podíl splátek družstva a města.
Splácení úvěru začne příští rok a zatím je jasné, že z městského rozpočtu odčerpá miliony. Na budoucí zadlužení upozorňovala již v předchozím volebním období levicová opozice a zatím se naplňují nejhorší předpovědi.

Další zprávy z regionu najdete zde