Novoborské náměstí zaplnila poslední dubnový den více než tisícovka lidí a všichni se těšili na kulturní program při příležitosti oslav pálení čarodějnic, které pro ně připravili místní dobrovolní hasiči.
I přes počáteční problémy s financováním se akce velmi vydařila. Jediným negativním výsledkem problémů byl fakt, že hasiči zaslali na radnici dopis, ve kterém vedení města sdělili, že si nepřejí, aby kdokoli z nich při oslavách hovořil.
Jediný politik, který tak na novoborském náměstí měl možnost vystoupit, byl hejtman Libereckého kraje Petr Skokan. Ten si takovou příležitost nenechal v době senátorské volební kampaně ujít a své role se zmocnil se vší vervou. Společně s šermíři a divadelníky sehrál pro lidi vydařené představení, na jehož konci byl inkviziční proces, ve kterém odsoudil čarodějnici k smrti upálením.
Na novoborském náměstí nechyběli prodejní stánky, dětská diskotéka, spousta malých čarodějnic, kat ani šermíři. Pivo teklo proudem, ohýnky obléhali lidé s buřty napíchnutými na prutech a všichni se dobře bavili.
Při divadelním představení nejdříve pán hejtmanství Petr ze Skokanova pozdravil své poddané a sám vybral vítězku soutěže miss čarodějnice a pak zasedl do své lóže, aby vedl soud.
Inkviziční průvod vedl v okovech dvě mladé čarodějnice a dětem se při jejich bičování tajil dech. Než však padl rozsudek, strhla se na náměstí středověká šarvátka, při níž dva stateční zbrojnoši přivedli skutečnou čarodějnici, nad níž hejtman vynesl smrtelný verdikt.