Pořádný „cirkus“ způsobil zásah policie a celníků v honosném sídle Ludvíka Berouska – Zooparku Bašť. Na člena známého cirkusového klanu si vyšetřovatelé posvítili, protože mají podezření, že spolu s dalšími kumpány neoprávněné nakládali s volně žijícími chráněnými živočichy. Kromě Baště zasahovali celníci také v dalším rodinném zooparku v Doksech a v tržnici SAPA v Praze. Podle zatím nepotvrzených informací měl Berousek prodávat tygry do vietnamských restaurací a k „léčebným“ účelům.

Areál na kraji obce Bašť leží pár kilometrů severně od Prahy. Brána střežená sochami lvů byla včera obehnána páskami, vyšetřovatelé se ale zajímali spíš o živé tvory. Berousek chová v zooparku čtyři desítky druhů – většinou vysloužilých cirkusových atrakcí. Mělo jít hlavně o tygry ussurijské a indické, ale jsou zde například také bílí lvi, pumy či levharti. Nechybí ani opice, velbloudi nebo krokodýli. Redakce se na číslo Ludvíka Berouska zkoušela dovolat, bylo však nedostupné.

„Mohu potvrdit, že zasahujeme v Praze, Středočeském kraji a na Českolipsku,“ sdělila Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel. „Nad osobami a společnostmi je podezření z neoprávněného nakládání s volně žijícími chráněnými živočichy,“ dodala Kaňková pro Deník s tím, že celníci spolupracují s policií i Českou inspekcí životního prostředí. Panuje totiž podezření, že byla porušena Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin známá jako CITES.

Podle informací, které se podařilo Deníku získat, prověřovali vyšetřovatelé v pondělí podezření i v Zooparku Berousek v Doksech a dalších nemovitostech v okolí. Podle provozovatele zooparku jsou ale obvinění nesmyslná. „Není to pravda. Od rána mi pořád někdo volá, kontrolují mi to tady,“ řekl v pondělí Deníku Robert Berousek ze Zooparku Berousek v Doksech s tím, že v tuto chvíli nechce sdělovat další informace. „Až se budeme chtít vyjádřit, zavoláme,“ dodal Roman Berousek. Dopoledne byl zoopark uzavřený, během odpoledne už fungoval.

Finále závodu světové série horských kol ve fourcrossu JBC 4X Revelations proběhlo 14. července v bike parku Dobrý Voda v Jablonci nad Nisou. Na snímku je doprovodný závod Revelations Big Air - MTB freestyle.
OBRAZEM: Bikeři létali vzduchem. Už pošesté slavil úspěch Tomáš Slavík

Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství v České Lípě. „V tuto chvíli je věc v prověřování. Až bude usnesení o zahájení trestního stíhání, tak budu moci říct něco víc,“ uvedl státní zástupce Tomáš Mery. Na případu spolupracuje s celníky také českolipská policie. Ani ta nechce s ohledem na probíhající vyšetřování podat více informací. „V tuto chvíli mohu jen potvrdit, že služba kriminální policie a vyšetřování územního odboru v České Lípě spolupracuje s pracovníky Generálního ředitelství cel na dokumentování aktivit, které mohou svou povahou naplňovat skutkovou podstatu trestného činu proti životnímu prostředí,“ konstatovala mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Důvodem zásahu v Praze bylo to, že vietnamská komunita z tržnice SAPA v Libuši je údajně zapletena do nelegálního prodeje pokrmů z tygřích kostí. V Asii se totiž části tygrů využívají k léčebným metodám. A právě Berousek měl podle vyšetřovatelů tygry Vietnamcům prodávat.
Už předloni objevila Celní správa České republiky skupinu pašeráků, u kterých se kromě tygřích kostí a drápů nacházela také hustá nažloutlá tekutina známá jako tygří vývar. Tehdy se potvrdilo, že Česko je zemí, kde se vaří tygři.

Brnišťskou pouť v Lesním zátiší opět navštívily stovky lidí.
OBRAZEM: Brniště ožilo tradiční poutí. Zazpívali Marek Ztracený či Olga Lounová