Doslova politický boj se v České Lípě rozhořel v otázce financování centra pro rodiny s autistickými dětmi LIRA. To začátkem června kvůli nedostatku peněz omezilo přijímání nových českolipských klientů.

Na jedné straně stojí opoziční zastupitelé, kteří během posledního jednání v minulém týdnu navrhli jednat o mimořádném finančním daru. Na druhé straně je vedení města, razící zjednodušeně řečeno „princip rovnosti“. Slibuje komplexní řešení spravedlivé i k ostatním sociálním službám. Ale nejdříve po příštím jednání zastupitelstva na konci prázdnin.

Ilustrační foto
Sociální služby budou mít větší jistotu

„Materiál se ani nedostal na program jednání. Starostka o problému ví rok a stále jen slibuje nápravu,“ řekl českolipský zastupitel Zdeněk Ježák, který byl společně se zastupitelem Tomášem Vlčkem předkladatelem mimořádného bodu jednání.

S financováním obdobných sociálních služeb je systémový problém vzhledem k tomu, že nemohou přijímat peníze od svých klientů, jsou závislé na příspěvcích státu, krajů, měst a jiných dárců.

Ilustrační foto.
Na sociální služby dostal Liberecký kraj 368 milionů jako loni

JINÍ DOSTALI

V programu jednání zastupitelstva 28. června byl mimochodem dar ve výši 150 000 Kč pro českolipské Sdružení tělesně postižených. Zastupitelé této žádosti vyhověli.

„Jednalo se o mimořádný dar z fondu zastupitelstva města. Centru Lira nic nebránilo také podat řádnou žádost,“ říká starostka České Lípy Romana Žatecká s tím, že přestože si práce centra váží, občané potřebují celé spektrum sociálních služeb a není podle ní možné protěžovat jednu organizaci nad druhou. Navíc v situaci, kdy se v drtivé většině podílí na financování služeb stát.

Benefiční hejtmanský ples.
Benefiční ples hejtmana letos podpoří rodiny s postiženými dětmi

Letos už město centru LIRA poskytlo dotaci ve výši 223 tisíc korun, což je nejvíce za celou historii jejího působení v České Lípě. V roce 2014 to bylo jen zhruba třicet tisíc.

Na druhou stranu, společně s příspěvky se zvyšuje počet klientů, kteří potřebují služby centra. „V tomto roce výrazně stoupl počet rodin z České Lípy, kterým je služba poskytována, a dalších deset jich čeká na přijetí,“ uvádí ředitelka centra LIRA Alexandra Bečvářová.