Vstup na páteční večer je zdarma. „Hlavní program se soupeřením siláků a v tradičních disciplínách se odehraje v sobotu,“ zve zakladatel skotských her na Sychrově, hráč na skotské dudy a znalec skotské whisky Václav Rout.

Tipy Deníku
Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Co vás přivedlo k vaší lásce ke Skotsku?
Skotsko miluji od dětství. Nejdřív jsem se zamiloval do skotských dud. Už jako malý, když jsem je poprvé uslyšel, jsem na ně chtěl hrát. Tehdy tady ale nebyl nikdo, kdo by na ně uměl. Až později jsem potkal Američana Williama „Chipa“ Doehringa, který mne začal učit. To bylo před skoro 20 lety. Následně jsem začal jezdit do dudácké školy do Skotska a snažil se co možná nejvíce zlepšit svoji hru.

Odtud tedy vedla cesta ke Skotským hrám?
Skotské hry, což jsou klasické těžkoatletické soutěže, doplněné vystoupením skotských dudáků a skotských tanečníků, jsem mezitím začal pořádat pro své kamarády. Ale asi po dvou letech mě jeden z nich, který v té době dělal sokolníka na Sychrově, seznámil s vedením zámku a napadlo je, zda bych Skotské hry nezačal pořádat pro veřejnost. Vyzkoušeli jsme to a hned první ročník je navštívilo k našemu překvapení několik tisíc lidí. Stal se z nich festival, na který jezdí každoročně tisíce návštěvníků. Letos budou už po 17.

Zámecký park na Sychrově už po desáté obsadili Skotové.
OBRAZEM: Sychrov hostil Skotské hry. Už po desáté

Budete se letos opět snažit o dosažení rekordu v počtu účastníků v kiltu? Proč je u Skotů stále tak oblíbený? A je pravda, že pod ním muži chodí „naostro“?
O překonání rekordu se samozřejmě snažit budeme. Je to i velmi zvláštní okamžik, protože vidět tolik mužů v kostkované suknici na jednom místě to se opravdu v našich zemích hned tak nepoštěstí. Kilt je velmi praktické oblečení, ale hlavně Skoti jsou na něj neskutečně hrdí. Proto při každé možné příležitosti, ať již se jedná o společenské události, jako je například svatba či ples, či naopak při sportovních utkáních, vždy si jej s hrdostí obléknou. A na otázku, co mají pod kiltem, existuje několik odpovědí. Nejčastější je zřejmě ta, že boty, podkolenky… Nicméně nejkulantnější byla zřejmě věta, kterou kdysi odpověděl jeden můj skotský kamarád zvídavé turistce: „Gentlemana to nezajímá, a skutečná dáma se nikdy neptá…“

Kilty, dudy, skotští siláci a samozřejmě  i skotská whisky či národní lahůdka zvaná haggis. A také skotská, irská či keltská hudba. To všechno zažijí i letos účastníci tradičních skotských her na zámku Sychrov.Zdroj: Archiv Václava Routa

Skotské hry jsou už několik let spojeny i s ochutnávkou té nejlepší whisky. Je pravda, že původně pochází z Irska?
Skoti s Iry se o tom dodnes přou. Oba národy si uzurpují právo býti těmi prvními. Nicméně, pokud se debata stává více vyhrocenou, Skoti to přecházejí s lehkým nadhledem, kdy tvrdí, že Irové whisky možná vynalezli, ale Skoti ji přivedli k dokonalosti. Nicméně nejstarší písemná zmínka o whisky pochází z účetních knih skotských králů z roku 1494.

Policisté a celníci při kontrolách.
Festival u Mácháče i letos doprovodí policejní manévry

Kolik je teď ve Skotsku palíren, a která je nejlepší?
Počet palíren se neustále mění, neboť zrovna v této době zažívá whisky obrovský boom. V současnosti je ve Skotsku 115 sladových a 6 obilných. A na otázku, která je nejlepší, nelze odpovědět. Já jsem totiž pragmatik, a proto co nejde zvážit, změřit či spočítat, nelze dle mého objektivně hodnotit. Ano, mohu říci, že na přehlídkách a soutěžích je nejoceňovanější whisky Glenfiddich, že nejkouřovější whisky na světě je Octomore, nejdražší prodaná whisky Macallan, atd. Nicméně jsou to jen určitá kritéria, určitá vodítka. A proto zastávám názor, že není nejhorších či naopak nejlepších whisky. Jsou pouze whisky, které mi chutnají, a whisky, které mi nechutnají.

Jakou máte nejraději vy?
To je stejné jako s jídlem. Jeden den máte chuť na biftek a druhý den byste si smlsli na salátu. U whisky to je stejné. Jeden den mám chuť na výrazně kouřovou, druhý na něco plného a s velkou chutí si dám Balvenie, starou 21 let. Třetí den zase pro změnu něco nenáročného, ba přímo dekadentního, třeba „luxusní čokoládový dezert“ Glenfiddich 15 let Solera Reserve.

SRNKY. Inscenace Malého divadla je příběhem outsiderů s kuriózními osudy. Jeden večer svede dohromady osudy dirigenta, mykologa, úředníka a vynálezce.
Baví ho Srnky, Testosteron a rád si dá whiskey

Které whisky dávají přednost Češi?
Češi milují irskou whisky, které se u nás vypije zdaleka nejvíce. Jsme v tom naprosto unikátní. Zdaleka nejvíce se zde vypije whisky Tullamore D.E.W., což nás řadí v její spotřebě na druhé místo na světě. Více se jí vypije už jen v USA.