Právě tyto barvy totiž budou mít stuhy na zeleném chvojí, které ozdobí sloupy pouličního osvětlení na náměstí T. G. Masaryka, v ulici Jindřicha z Lipé a také truhlíky na obou budovách českolipské radnice. Kromě zelené výzdoby se mohou lidé těšit na tradiční světelné prvky a slavnostní rozsvícení vánočního stromu, které proběhne v sobotu 29. listopadu na náměstí T. G. Masaryka.

V letošním roce bude středobodem veškeré vánoční výzdoby přes deset metrů vysoký smrk obecný z Nového Boru. České Lípě jej věnovali obyvatelé jednoho z bytových domů ve Skalické ulici. Krásný strom totiž za roky vyrostl a jeho větve již ničily fasádu domu. Obyvatelé domu tak nabídli strom České Lípě.

Okolo hlavního smrku pak budou tradičně rozmístěné další malé vánoční stromky, které ozdobí českolipské základní a mateřské školy. Vánoční stromy se pak rozsvítí také na náměstíčku u KD Crystal a v Manušicích, Žizníkově, Okřešicích, Dolní Libchavě a v Dubici.

Dobranov bez stromu

„Letos poprvé však bude chybět vánoční strom v Dobranově. Léta jsme totiž zdobili stromek, který stál na soukromém pozemku. Majitel se ho však letos rozhodl pokácet a nenašli jsme žádný jiný, který by byl vhodný. Pokud by tedy Dobranovští měli nějaký tip, budeme rádi, když se na nás obrátí. Jsme schopni jej ještě v průběhu prosince dozdobit. Podmínkou je však blízkost sloupu veřejného osvětlení," uvedla starostka České Lípy Romana Žatecká.

Tradiční vánoční motivy na sloupech veřejného osvětlení budou i letos zářit do noci v ulicích Erbenova, U Synagogy, U Ploučnice, Sokolská, Děčínská, Havlíčkova a Hrnčířská. Na náměstí T. G. Masaryka se na budově č.p. 127 opět objeví světelné závěsy, ozdobený bude také oblouk v Panské ulici a všechny javory. Radnice bude již tradičně ozdobena světelnými řetězy, na balkoně opět bude umístěno velké PF.

Za světelnou výzdobu by mělo letos město utratit zhruba 220 tisíc korun, což je asi o 80 tisíc korun méně než v loňském roce. Kromě vánočního stromu v Dobranově totiž letos budou chybět i světelné konzole v ulici Paní Zdislavy, která je nyní uzavřená kvůli probíhající rekonstrukci kanalizace a vodovodu.

„V rámci sumy za vánoční výzdobu město platí jak instalaci a demontáž světelné i zelené vánoční výzdoby, tak například i pokácení a instalaci vánočního stromu nebo opravu světelných prvků, která je nutná každoročně," upřesnila Romana Žatecká.

Vánoční strom včetně světelné výzdoby se rozsvítí v sobotu 29. listopadu v 18 hodin. Samotnému rozsvícení pak bude předcházet vystoupení škol a školek, také koncert skupiny Řemdih nebo Big'O' Bandu. Po rozsvícení ještě zahrají Fine Gospel Time. Chybět nebude celodenní jarmark nebo Ježíškova pošta.

Na slavnostní rozsvícení vánočního stromu pak v neděli 30. 11. naváže Vánoční jarmark na vodním hradě Lipý. Tam se lidé mohou těšit na živé kapry, pečení perníčků nebo živý betlém v podání zákupských ochotníků.