Ziskem 160 tisíc korun skončilo loni hospodaření Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. Po ztrátě více než 17 milionů korun v roce 2009 se tak krajské zdravotnické zařízení znovu vrátilo do černých čísel. Původně to přitom vypadalo, že nemocnice bude opět ztrátová, hrozil jí deficit až 32 milionů korun.

„Sérií organizačních opatření, zvýšenou výkonností, zprůhledněním a veřejnou kontrolou výběrových řízení a nákupů se podařilo ztrátu eliminovat,“ uvedl předseda představenstva Petr Chmátal ve výroční zprávě.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic v Libereckém kraji. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, kde žádná jiná nemocnice není. Disponuje zhruba 530 lůžky, zaměstnává 870 pracovníků. Loni tamní lékaři hospitalizovali 19.500 pacientů a provedli na 5.300 operací. Další desetitisíce pacientů prošly ambulancemi.

Zařízení hospodařilo loni s rozpočtem téměř 671 milionů korun, z toho zhruba 80 procent představovaly úhrady od zdravotních pojišťoven. Dominantní je VZP, která nemocnici loni za výkony zaplatila bezmála 422 milionů korun, více než 105 milionů korun získala nemocnice od dalších pojišťoven.

Zdravotnickému zařízení ale pomáhají i sponzoři, třeba na nákup nového digitálního mamografu dali sponzoři bezmála 1,8 milionu korun. Nejvíce přispěla Nadace Preciosa - 750.000 korun, a město Česká Lípa věnovalo 300.000 korun.

Dostanou dotace

Českolipská nemocnice byla podle Chmátala loni úspěšná také při žádání o evropské dotace, když získala příslib na dotace za zhruba sto milionů.
K největším připravovaným akcím patří zateplení tří hlavních budov, na které nemocnice získala dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Zateplení budov z 80. let minulého století a výměna oken by měly výrazně snížit náklady na vytápění zdravotnického zařízení, které přesahují dvacet milionů korun ročně.

„Nemocnice se snaží ušetřit i další náklady, proto odstoupila od pronájmu nemovitostí a technologií, tvořící energetické hospodářství nemocnice a které je ve vlastnictví NsP, ale které využívá společnost Mandant, aniž by platila dohodnuté nájemné,“ uvedl tiskový mluvčí nemocnice Petr Pokorný.

„NsP Česká Lípa trvá na předání tepelného hospodářství tak, aby si dodávky tepla, elektřiny a chladu mohla zajišťovat sama a měla přímý vliv na nákup těchto komodit za nejnižší cenu,“ informoval koncem května místopředseda představenstva NsP JUDr. Stanislav Cenek.

(s využitím ČTK)