Půl roku před senátními i komunálními volbami dochází k velkému otřesu uvnitř ODS na Českolipsku. Strana minulý týden vyměnila svoje vedení.

Post oblastního předsedy opustil někdejší českolipský místostarosta Jan Stejskal, který už podle svých slov nemá politické ambice a postupně se chce stáhnout z politiky.

Do čela ODS na Českolipsku se vrací "Rebel", bývalý poslanec Juraj Raninec. Nálepku mu dali novináři, když se spolu s dalšími poslanci Tlustým a Schwippelem vzpouzel v ODS plánům tehdejšího premiéra Topolánka. Čtyři roky nebylo o Ranincovi vidu ani slechu, teď je zpátky. A tvrdí: „Je potřeba udělat změny."

Cestu na vrchol českolipské ODS mu usnadnila rezignace dosavadního vedení v čele s Janem Stejskalem. O post předsedy oblastního sdružení tak Raninec svedl souboj s Naděždou Hájkovou ze Sosnové. A hned v 1. kole tajné volby zvítězil.

„Chci pomoct. Uvidíme, jestli se mi to podaří, ale každý by měl přiložit ruku k dílu. Určitě bych chtěl, aby se ODS na Českolipsku stmelila, abychom táhli za jeden provaz," řekl pro Českolipský deník „navrátilec" Juraj Raninec. „Jedna z věcí, která mě motivovala k tomu ucházet se o post předsedy oblastního sdružení, bylo také to, že ODS opouštějí její členové. U nás na Českolipsku to naštěstí není tak hrozné, ale poté, co jsem oznámil svoji kandidaturu, tak někteří členové, kteří zvažovali, jestli budou dál platit členské příspěvky, se rozhodli, že to ještě na rok zkusí a uvidí, co se bude dít."

Z výsledku je složité usuzovat, jestli tato proměna v českolipské ODS znamená nějaký velký debakl pro známé tváře z České Lípy jako je Hana Moudrá či Jan Stejskal. Českolipská starostka jako šéfka místního sdružení ODS v České Lípě totiž dál zůstává členkou oblastní rady, kterou byla až dosud. Stejskal otevřeně mluví o postupném stahování z politiky.

„Určitě to pro mě není žádná porážka," reagoval někdejší českolipský místostarosta. „Na pozici předsedy jsem sám rezignoval, funkce ostatně složila celá oblastní rada. A já už jsem znovu nekandidoval. Už jsem ani nechtěl, i z rodinných důvodů."

Zatím nemá jasno, jestli bude na kandidátce ODS v České Lípě pro letošní komunální volby. „I kdybych byl, určitě nemám žádné ambice vracet se zpět na českolipskou radnici. Naopak se chci z politiky postupně stáhnout," dodal Stejskal.

Žádné výčitky

Na sněmu, který Ranince zvolil, nezazněly podle nového předsedy žádné výčitky. „Všechno proběhlo bez diskusí a poměrně rychle, což i svědčí o tom, že lidé v ODS opravdu chtěli změnu. Žádná kritika k bývalému vedení se neobjevila," zmínil Raninec.

Jednu věc už ale změny v oblastní ODS ovlivnily. Výrazně posílila pozice lékaře a českolipského zastupitele Karla Tejnory (blízkého Ranincova přítele), který by se měl stát kandidátem ODS do Senátu. „V každém případě doktora Tejnoru jako kandidáta podporuji," potvrdil Raninec. Usnesení podobného znění už schválil také nový oblastní sněm ODS. Stoprocentně jistou kandidaturu ale někdejší senátor Tejnora ještě nemá. Potvrdit ji musí sněm volitelů, ve kterém budou také zástupci Hrádecka, Chrastavska a části Mělníku, které spadají do senátního obvodu Českolipsko.

Raninec také potvrdil, že chce sledovat, jak se bude tvořit kandidátka pro komunální volby přímo v Lípě. „Sám budu nějaké kandidáty navrhovat," zmínil nový oblastní předseda. Více konkrétní už být nechtěl, protože o podobě kandidátky se teprve jedná.

Nevystoupil

Kvůli svému rebelství skončil v roce 2010 v poslanecké sněmovně jako nezařazený poslanec, ale z ODS nikdy nevystoupil a na rozdíl od zbylých dvou rebelů při hlasování Topolánkovu vládu nakonec nepotopil. Od odchodu ze sněmovny se živí jako poradce v právních i ekonomických věcech. „Mám malou firmu, ve které jsem sám a nemám žádné zákazníky z veřejného sektoru," zmínil „Rebel".

V čele oblastní ODS mu budou krýt záda dva, na Českolipsku velmi málo známí, místopředsedové. Jednak lékařka Miroslava Kramářová z Kamenického Šenova a podnikatel Michal Jaroš z Doks, který byl místopředsedou již v předchozím oblastním vedení strany.