Nástroj by měli začít používat pracovníci úřadu od dubna letošního roku. Zakázku na nový software vyhrála firma B2B Centrum a.s., jíž město za čtyři roky zaplatí zhruba 230 tisíc korun.

„Vyhlašujeme několik desítek zadávacích řízení ročně. Jejich evidence, správa a archivace budou díky elektronickému nástroji jednodušší a přehlednější než nyní. Software upozorní úředníky na důležité termíny, usnadní kontrolu jednotlivých kroků zadávacího řízení a také přispěje k jeho větší transparentnosti," řekl místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle (TOP 09).

Výhodu elektronického nástroje je, že obsahuje databázi zájemců o veřejné zakázky. Dohledatelný je tam každý uchazeč, který se kdekoliv po republice do systému zaregistroval.

Ten, kdo bude chtít soutěžit o zakázku v České Lípě, se bude muset do databáze rovněž přihlásit a na oplátku dostane větší šanci na získání zakázky v celé zemi.

Podnikatelé budou moci podávat nabídky elektronicky, což celý proces zadávání veřejných zakázek zrychlí a zlevní. „Důležité však je, že město získá nástroj, který mu umožní hodnotit nabídky takzvanou elektronickou aukcí. Dříve jsme si museli najmout firmu, která nám nástroj poskytne, což nyní už nebudeme muset. Ušetříme tak další finanční prostředky," dodal Jiří Kočandrle.

Co to je elektronický nástroj:

• slouží k uveřejňování informací o veřejných zakázkách na internetu

• funguje jako úřední deska zadavatele

• výhodou je zpřístupnění všech veřejných zakázek co nejširšímu okruhu potencionálních zájemců o zakázku. Díku konkurenčnímu tlaku má tak zadavatel šanci, že za zakázku ve finále zaplatí daleko méně peněz. Současně s tím je snadnější kontrola toho, jak se nakládá s veřejnými penězi.