Českolipská teplárenská vrátila za loňský rok odběratelům v České Lípě zhruba devět milionů korun. Průměrná českolipská domácnost, která loni za teplo a teplou vodu z centrálního zásobování zaplatila 18 000 korun, tak dostane zpět zhruba 900 korun, což je asi pět procent ceny.

Cena za gigajoule, kterou loni platily českolipské domácnosti, byla přitom nižší než v roce 2012, řekl mluvčí teplárny Lukáš Jankovský.

Není to poprvé, co Českolipská teplárenská peníze vrací. Za rok 2012 zaplatili odběratelé 13 milionů korun navíc, které jim podnik po vyúčtování vracel. Domácnosti tak před rokem dostaly zpět v průměru 1300 korun. Přestože teplárna za poslední dva roky vracela odběratelům poměrně velké přeplatky, na letošní rok opět teplo zdražila. Od Nového roku platí domácnosti za gigajoule 712 korun a patří k nedražším v kraji. V Liberci platí domácnosti 706 korun za gigajoule a v Jablonci jen 689 Kč.

MVV Energie CZ, která je vlastníkem teplárny investovala v posledních letech do modernizace a zefektivnění výroby tepla v České Lípě 200 milionů korun. Díky nově vybudovaným kogeneračním jednotkám dodává nejen teplo, ale také elektřinu do rozvodné sítě. Firma také propojila dříve oddělené soustavy, což by mělo odběratelům zajistit větší spolehlivost dodávek a stabilnější ceny tepla. Nedokázala ale zabránit některým domům v odpojení od soustavy. Třeba CPI se rozhodla od teplárny odpojit svých 1600 bytů.

Českolipská teplárenská byla založena v roce 1996, od ledna 2009 je majoritním vlastníkem MVV Energie CZ, které patří také teplárna v Liberci. Teplem a teplou užitkovou vodou zásobuje bezmála 11.000 domácností v České Lípě a Dubé. Dodávky zajišťuje také pro bezmála 70 škol, úřadů, obchodních center a dalších subjektů. Na centrální vytápění je v České Lípě napojeno téměř 70 procent města.