Každý rok něco nového. U Průrvy Ploučnice v Novinách pod Ralskem nebo v jeskyni Pustý kostel ve Svitavě na Českolipsku se letos na jaře natáčela úplně nová pohádka Princezna a písař.

Za její přípravou stojí známé tváře. Scénář pohádky napsal Rudolf Merkner, mimo jiné autor seriálu Vyprávěj, který se také podílel na scénářích pro Rafťáky a Bobule. Režisérem, který si jako kulisu vybral Českolipsko, je Karel Janák, jenž v Česku proslul jako režisér filmů pro mládež, např. Snowboarďáci, Rafťáci nebo Rock podvraťáků.

Princezna a písař ještě premiéru neměla, i proto zatím chybí v nové mapě Dvacet nejzajímavějších filmových míst v okolí České Lípy, kterou před několika týdny vydalo město Česká Lípa. I bez nové pohádky je výběr v přehledné mapě reprezentativní.

„Chceme, aby se u nás turisté ubytovali a poté podnikali výlety do okolí. K tomu jim bude sloužit kromě jiných materiálů také nová mapa s tipy na dvacet nejzajímavějších výletů na filmová místa na Českolipsku," uvedl místostarosta České Lípy Tomáš Vlček.

Léto s kovbojem. Dana Kolářová a Jaromír Hanzlík v Prysku.Mezi dvacítkou zaznamenaných filmových míst samozřejmě nechybí Panská skála, známá z pohádky Pyšná princezna, či pláž Hamerského jezera proslavená ve filmu Dovolená s Andělem.

Málokdo už ale třeba ví, že se v Prysku točilo Léto v kovbojem nebo v Mnichovské průrvě nedaleko obce Zahrádky některé záběry z pohádky Nesmrtelná teta.

Flirt Vojty Dyka

Na Českolipsku, nedaleko obcí Velenice a Svitava, jsou i prostory pekla z pohádky S čerty nejsou žerty. Dostaly se i do jednoho zahraničního filmu, v roce 2009 se tam natáčel britský dobrodružný film Solomon Kane.

Na dvou místech Českolipska vznikaly i záběry z hořké komedie Ženy v pokušení. V Mařenicích je například chata, kde se ve filmu začne sbližovat Vojta Dyk s Lenkou Vlasákovou. V komedii se objevily i záběry na pískovcové věže známé jako Havraní skály, které leží nedaleko Nového Boru. V samotné České Lípě vznikla kromě Hořícího keře (o vyšetřování upálení Jana Palacha) také komedie Jak se točí rozmarýny.

Nová mapa je k dostání v infocentru na českolipském náměstí, k dispozici je i na některých památkách a v dalších infocentrech v okolí.

Ženy v pokušení. Lenka Vlasáková lezla po skalách s Jiřím Macháčkem nedaleko Radvance.

ŽENY V POKUŠENÍ. Lenka Vlasáková lezla po skalách s Jiřím Macháčkem nedaleko Radvance.