Zatímco jiné novopečené maminky během rodičovské dovolené natírají nábytek na bílo nebo kreativně obzvláštňují rodinný jídelníček, Českolipanka Jana Kočová vymyslela pro své spoluobčany originální městskou soutěž. Pak už stačilo říct několika blízkým přátelům, strávit mnoho bezesných nocí vymýšlením a přípravou, a Souboj čtvrtí byl na světě.

Nultý ročník 

Nultý ročník postavil v sobotu před zástupce osmi městských částí čtyři disciplíny, které prověřily jejich všestrannou zdatnost, shrnutou herním heslem Kalokagathia.

Starořecký výraz označuje vyvážený soulad ducha i těla, proto soutěžící museli zapojit jak mozkové závity, tak svaly během sportovní části. Tu reprezentoval jinak poměrně opomíjený diskgolf na rozhraní sídlišť Sever a Střelnice. Zde také soutěž krátce po poledni začala.

Červený zámeček v České Lípě.
Červený zámeček v Lípě dostane novou fasádu

Krok do neznáma

Necelá padesátka účastníků neměla do uzávěrky přihlášek prakticky žádné ponětí, co je během soutěže čeká. „Bylo to i tak trochu taktické, abychom některými disciplínami účastníky neodradili,“ říká jeden z pořadatelů Jiří Gottlieber.

Finta nevyšla

A skutečně, po zjištění, že je čeká vymýšlení, nácvik a závěrečný přednes písně oslavující jejich čtvrť, se pár lidí urychleně odhlásilo. Naštěstí kapitáni jednotlivých týmů většinou dokázali najít náhradu.

Ilustrační foto.
Nápor žadatelů o pasy a občanky nepolevuje. Tvoří se fronty

Zbylé dvě disciplíny potrápily hlavy soutěžících. Během šifrovací hry musely zmatené hloučky v ulicích města luštit zakódované hádanky. Ty je postupně dovedly ze sídliště do podzemního krytu v Průmyslové škole, na náměstí T. G. Masaryka a nakonec k zadnímu vchodu do Jiráskova divadla. Zde následně proběhl „hospodský kvíz“, série celkem padesáti otázek, do hloubky prověřujících znalost českolipských reálií.

Kdo byl Pavel Wonka?

V deseti tématických okruzích museli soutěžící například uhodnout, kdo byl Pavel Wonka, podle kterého se jmenuje ulice na sídlišti Špičák, kolik linek MHD jezdí v České Lípě, či odhadnout počet žen v současném zastupitelstvu města. Výběr z otázek i s odpověďmi naleznete ve zvláštní galerii na této stránce.

Kvízové otázky Souboje čtvrtí.
KVÍZ: Vyzkoušejte si část hospodského kvízu Souboje čtvrtí

Ódy na čtvtě

Po skončení kvízu už před soutěžícími zůstala jen závěrečná a pro mnoho z nich také nejobávánější výzva. Před započetím samotné soutěže měly týmy složit již zmíněnou oslavnou píseň, kterou bylo nutné na závěr premiérového Souboje čtvrtí ostatním nějak reprodukovat. Některé týmy se dopředu vzájemně scházely ke společným nácvikům, jiné skládaly dohromady slova a hudbu půl hodiny před začátkem v městském parku.

Výsledkem byla dojemná série milých songů, kterým sice možná občas něco chybělo v technické propracovanosti, ale jinak byly plné humoru a nadšení. A také se během nich zjistilo, že Holý vrch závidí Svárovu jejich novou rozhlednu na Hůrce.

Zdroj: Youtube


Vítězem putovní půlmetrové skleněné mísy s reliéfem města podle návrhu Jany Glaserové, a zároveň držitelem titulu Čtvrť roku 2017, se stalo Moderní centrum. Jména šesti výherců, mezi nimiž je shodou okolností i autor těchto řádků, pořadatelé nechají na trofej vypískovat a na měsíc ji vystaví ve výloze městského Infocentra. Nemalý objekt si pak budeme moci do příštího ročníku půjčovat domů.

Zdroj: Youtube