Novotou září do Havlíčkovy ulice fasáda Střední průmyslové školy v České Lípě. Přitom se nejedná o žádnou novinku, takhle škola vypadala, když se v roce 1952 stala průmyslovkou.

Staronovou fasádu tvoří výrazné žluté plochy, společně s bílými a červenými detaily.

Odstíny by měly být věrné. „Dělali jsme i průzkum spektrometrem a mělo by to odpovídat," říká ředitel Střední průmyslové školy v České Lípě Petr Veselý.

„Finance, které jsme do investičního fondu získali přímo od Libereckého kraje, zatím stačí jen na tři fasády," říká Veselý s tím, že celkové dokončení bude záležet na novém vedení kraje. „Ono se zas tolik nezměnilo, tak by to mohlo vyjít," doufá Veselý.

Aby bylo možné, lidově řečeno „trefit odstín", měla by být renovace přerušena maximálně na několik málo let.

Na čelní straně objektu už chybí jen dodělat spodní obezdívku. Stavebníci ji dokončí společně se dvěma boky v příštím roce. „Technologické postupy si žádají určité teploty, které již v tomto období není možné zaručit," říká Petr Veselý s tím, že oceňuje profesionalitu stavební firmy, která raději práce přeruší, než aby je provedla nesprávně.

Pro zajímavost, do roku 1952 sídlila v objektu dívčí měšťanská škola. Chlapecká byla v nedalekém objektu dnešní Základní školy Pátova.

Průmyslová škola dnes nabízí celkem tři střední studijní obory s maturitou. Jedná se o strojírenství, informační technologie a technické lyceum. Škola se v nedávné době stala krajským centrem odborného vzdělávání v oblasti strojírenství. S tím kromě spolupráce s vysokou školou souvisí mimo jiné další plánované investice na celkovou obnovu vybavení odborných dílen, a pořízení nových technologií.