Hosté z Mittweidy se v minulém týdnu v České Lípě seznámili s městem, sociálními službami pro seniory, dozvěděli se o historii České Lípy a pobavili se při kulturním vystoupení a taneční hudbě.

„Cíl projektu byl splněn. Naši senioři a senioři z partnerského města se nejen setkali, ale i pobavili. V setkávání lidí z obou stran státní hranice bude město Česká Lípa pokračovat i nadále. Navazujeme na projekt, ve kterém jsme propojili českolipské žáky a jejich vrstevníky z polského Bolesławiece. Navazující aktivitou pak bylo setkání sportovců," říká starostka České Lípy Romana Žatecká.

Prvním cílem čtyřiceti členné německé skupiny se stal penzion s pečovatelskou službou. Zde se němečtí senioři seznámili s chodem příspěvkové organizace města Česká Lípa. Život v Mittweidě v prezentaci shrnul bývalý starosta Bruno Kny, přičemž vyzdvihl propojení průmyslu a vysoké školy. Zároveň ukázal, jaké služby Mittweida poskytuje seniorům.

„Kamarádka mi řekla, že přijedou senioři z Mittweidy, a protože umí perfektně německy, tak slovo dalo slovo a popovídaly jsme si s Němci o cestování, Praze a předloňském výletu do Mittweidy," svěřuje se paní Jiřina Šimonová. Pro německé hosty si organizátoři na druhý den připravili prohlídku Vlastivědného muzea a galerie a na odpoledne kulturní program, ve kterém vystoupily děti z mateřských a základních škol a žáci ZUŠ. Publikum roztleskalo vystoupení mažoretek Adelline ze ZŠ Partyzánská a dětská diskotéka z MŠ Severní.

„Projekty s Mittweidou byly připraveny za spolupráce s českou částí euroregionu Nisa v Liberci. Díky tomu Česká Lípa jako první realizuje malé projekty pro všechny generace. Žijeme v Trojzemí a chceme své sousedy z Německa i Polska poznávat," doplňuje starostka města.