Lepší a bezpečnější. Čtyřkilometrová trasa národní přírodní památkou Peklo v údolí Robečského potoka mezi Českou Lípou a Zahrádkami prošla velkou proměnou. V nové podobě bude slavnostně představena už zítra.

Na oblíbené turistické trase, kterou lidé vyhledávají hlavně na jaře kvůli tisícům kvetoucích bledulí, pracovali lidé z lesní správy Lesů České republiky bezmála rok. „Renovace stezky stála téměř čtyři miliony korun," řekl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

V rámci rekonstrukce se lesníkům podařilo do terénu navrátit dřevěné zpevněné chodníky. „Generální opravou prošly i všechny lávky přes Robečský potok. Práce probíhaly po menších etapách od loňského do letošního října. Po dohodě s orgány ochrany přírody jsme v okolí stezky provedli také částečnou rekonstrukci lesního porostu," doplnil ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Liberec Ludvík Řičář.

Právě kácení podél stezky letos v únoru a v březnu kritizovala celá řada lidí, kterým se postup lesníků zdál příliš rozsáhlý a nešetrný. Lesy ČR se hájily tím, že rozsah kácení i způsob ukládání dřeva v údolí byl dohodnut na společné schůzce se Správou CHKO Kokořínsko, Povodí Ohře a městem Česká Lípa a tím, že celá řada stromů ohrožovala bezpečnost stezky Peklem.

Romantické údolí je v podstatě dlouhá rokle sevřená pískovcovými skalami, která působí dojmem divoké přírody. Potok využívala v minulosti šlechta k výletům na loďkách. Za třicetileté, prusko-rakouské i druhé světové války sloužilo Peklo jako úkryt pro obyvatele okolních vsí.