„Setkání hasičských sborů, které proběhlo v rámci projektu naší partnerské obce, se kromě nás zúčastnili kolegové ze Zákup, Kamenického Šenova, Cvikova, Nového Oldřichova a Varnsdorfu,“ předeslal velitel SDH Skalice u České Lípy Jiří Havner.

Třídenní setkání hasičů s jejich saskými kolegy odstartovala spanilá jízda do Žitavy, jejímž cílem byla návštěva místní požární stanice. Ta se může pochlubit velkým výcvikovým střediskem, kam jezdí trénovat i čeští profesionálové. Setkání s českými jednotkami si nenechal ujít ani zdejší starosta Arndt Voigt. Po návratu si družstva mladých hasičů střihla soutěž v požárním útoku.

Zachraňovali pohřešované

Vrcholem ale bylo velké námětové cvičení. „Připravili jsme simulovanou dopravní nehodu dvou aut, při níž musela jednotka saských hasičů společně se Cvikovskými vyprostit čtyřčlennou posádku,“ nastínil Jiří Havner. Ovšem než si němečtí hasiči pěkně podle předpisů označili výstražnými světly místo nehody, obuli se Cvikovští do akce a během chvilky vyprostili dvě osoby.

Tím ale cvičení nekončilo. Jedno z aut narazilo do elektrického pilíře, což způsobilo požár blízkého multifunkčního domu, kde šířící se oheň uvěznil čtrnáct lidí. Do akce vyrazily ostatní jednotky, hasiči se rozdělili do sekcí a hledali pohřešované, které postupně vynášeli ven. Zde už na ně čekali němečtí zdravotníci, aby je ošetřili ve stanovém středisku.

Ocenili efektivní zásah

„Nebyly vůbec žádné jazykové bariéry, stačily jasné pokyny a všechno šlapalo jako hodinky, každý okamžitě věděl, co má dělat,“ pochválil hasiče Jiří Havner, pod jehož taktovkou celé námětové cvičení proběhlo.

„Chtěl bych vyzdvihnout nasazení českých hasičů, kteří se mohou směle srovnávat s profesionály. Bez ohledu na to, kdo k jaké jednotce patří, se všichni semkli a vytvořili partu lidí, s nimiž byla výborná spolupráce,“ dodal Jiří Havner.

Rychlý a efektivní zásah hned na místě ocenil také velitel profesionálních hasičů v Žitavě i přítomný zemský hejtman. Na akci se podílel Euroregion Nisa, který jej finančně podpořil z fondu malých projektů Cíl 3.