Doma v kuchyni, v hrnci na sporáku. Tak před šesti lety začala pouť českolipského sládka Pavla Konvaliny za co nejlepším pivem vlastní produkce. Léta domácí praxe se nyní rozhodl přetavit v nápoj, který bude moci nabídnout široké veřejnosti. První „jedenáctku“ nového pivovaru Lípák už začaly nabízet některé českolipské hospody a s dalšími Konvalina jedná.


Právo na vaření piva v České Lípě získal Hynek Berka z Dubé v roce 1381. Na území města působilo několik pivovarů, tím nejznámějším je Českolipský trpaslík. V meziválečném období vyráběl skoro 40 tisíc hektolitrů piva ročně.

Než se pustil do nového dobrodružství, uvařil doma po dvacetilitrových várkách okolo deseti hektolitrů piva. „Nejdřív jsem chtěl přímo v České Lípě postavit kompletní pivovar, ale kvůli značným nákladům jsem od toho prozatím ustoupil,“ popisuje Konvalina, co jej vedlo k formě takzvaného létajícího pivovaru.

Kromě samotného sládka ale ve skutečnosti nic nelétá. Ve zkratce tato forma pivovarnictví funguje tak, že si Konvalina pronajme kompletní zázemí jiného pivovaru, kam si doveze vlastní suroviny a podle své receptury pivo uvaří. Ve stejných prostorách mok následně také zraje a čeká na distribuci zákazníkům.

3. narozniny Pivovaru Cvikov.
OBRAZEM: Cvikov slavil znovuzrození pivovaru

NÁVRAT TRPASLÍKA

S první ostrou várkou, jedenáctistupňovým Bumbalem, se už potkali první pijáci. „Většinou to lidem chutná, ale samozřejmě jsem zaznamenal i kritiky,“ podotýká sládek, jehož velkým snem a cílem je návrat pivovaru do České Lípy.

Naposledy se totiž na území města pivo vařilo krátce po skončení 2. světové války. „Když přišli komunisti, odvezly se kotle na údajnou opravu. Nikdy už se ale nevrátily,“ vypráví Pavel Konvalina, který na původní pivovar Českolipský trpaslík odkazuje alespoň vysmátým pidimužíkem v logu.

Velký úspěch pro pivovar z Českého ráje. V anketě, kterou pořádá Sdružení přátel piva se Pivovar Rohozec stal absolutním vítězem, když vyhrál kategorii Pivovar roku.
Pivaři slaví. Pivovarem roku se stal Rohozec v Českém ráji