Už druhou oběť v Libereckém kraji si vyžádala chřipka. Zatímco v republice během tohoto týdne klesl počet nemocných, v Libereckém kraji je situace opačná. Nemocných opět přibylo, a to o skoro devět procent. „Evidujeme nemocnost vyšší než je celorepublikový průměr," sdělila v pátek mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová s tím, že největší nárůst nemocných je na Semilsku a u dětí do pěti let.

Kvůli chřipkové epidemii platí od pátku v nemocnici v České Lípě zákaz návštěv. Podle Balašové by lidé měli zvážit návštěvu i v dalších zdravotnických a sociálních zařízeních. „Neměli by chodit, ani když je třeba nemocný jen někdo z rodiny," uvedla.

Marodí více jak každý padesátý

Chřipkové onemocnění si vyžádalo během posledního týdne hospitalizaci šestadvaceti lidí. „V současné době máme na infekčním téměř plno," poznamenal v pátek lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec Jan Mečl. Kvůli zvýšenému počtu pacientů se vedení nemocnice rozhodlo k zakázání návštěv na kojeneckém oddělení.

V kraji se podařilo laboratorně prokázat třiaosmdesát případů chřipky typu A a a dva případy chřipky typu B. U dvou pacientů byl zdravotní stav natolik závažný, že si vyžádal plicní ventilaci. Ve stotisícovém Liberci trpí respirační infekcí zhruba každý padesátý.

JAK SE BRÁNIT CHŘIPCE

- Vyhýbat se hromadným akcím, kde hrozí kontakt s nakaženým člověkem
- Dbát na hygienu rukou
- Od věci není posilovat imunitu v průběhu celého roku
- Zajistit si včas očkování proti chřipce
- Dodržovat pitný režim
- Vyhýbat se zbytečnému stresu