O víkendu zařídí pro Nový Bor a jeho náměstí také něco zcela nemyslitelného: sníh! Ano, nelyžuje se už ani v leckterých střediscích v Krkonoších, ale na náměstí v Novém Boru se budou v sobotu závodníci v dobovém oblečení prohánět na sněhu.

„Máme zajištěný dovoz sněhu ze zimního stadionu v České Lípě," hlásí Jan Šmíd z lyžařského oddílu Ski Polevsko, který je jedním z organizátorů recesistického závodu Historická lyže, který se v sobotu pojede v Novém Boru. Start i cíl bude přímo na náměstí. Tratí pro závodníky bude totiž (sněhem pokrytý) trávník před místní základní školou.

Kdyby ještě žil Alois Jirásek, podle Novoborských by zřejmě znovu napsal svůj román „Proti všem." Touha po sněhu je totiž v Novém Boru evidentně silnější než všechna „proti". Kvůli masopustu se totiž o víkendu promění Nový Bor v malé Rio de Janeiro. Takže navzdory žhavému brazilskému duchu i navzdory současnému teplému počasí se prostě lyžovat bude.

Vyhlášeny jsou hned tři disciplíny: o nejrychlejšího běžkaře, o nejfešnějšího štramáka a o nejstylovějšího lyžníka. Na sraz lyžníků v sobotu u novoborského kina je dobré dorazit například v růžové či fialové šusťákovce ála 80. a 90. léta s lyžemi značky Artis. „Vítán je styl z první republiky ála staroturista. Takže pro pány šála, svetr, pumpky, kožené boty a dámy v sukni a kloboučku budou jistě ozdobou přehlídky. Nebo kabát, klobouk a jedna hole podle filmu Krakonoš a lyžníci," vyzývají účastníky organizátoři ze Ski Polevsko.

Suma sumárum: Nový Bor bude o víkendu patřit žhavým barvám jaké znají v Riu, bude mít sníh, jaký pro ně vyrobí v České Lípě, a bude tam zábava, jaká není jinde na světě.

Historická lyže • Sraz lyžníků v sobotu 15.3. ve 13:30s výstrojí před kinem a následný průvod městem s lyžemi v dobovém oblečení
• Kolem 14. hodinypříchod na náměstí, sraz lyžníků před základní školou,
• 14:30 až 15:30závodní disciplíny a vyhlášení