Českou republiku navštívila delegace z okresu Donghai, což je masivně se rozvíjející sklářská oblast v čínské provincii Jiangsu. Zastavili se i v Novém Boru, aby se při pracovním obědu setkali se zástupci města i nejvýznamnějších firem našeho tradičního sklářského regionu.

„Cílem našeho setkání je otevření nových trhů, kam by mohli čeští výrobci skla své produkty vyvážet. My, jakožto radnice, jsme otevřeni čemukoliv a chceme umožnit firmám obchod s rozvíjejícím se trhem," říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Donghai

V oblasti Donghai žije na 1,2 milionů lidí a rozkládá se na ploše zhruba čtyřikrát větší než Praha. S více jak sedmdesáti procenty národních rezerv vysoce kvalitních surovin pro výrobu skla je známá jako Země křišťálu. Zhruba 80 % čínské produkce křišťálu pochází právě z Donghai. Čínská vláda má ohromný „tah na bránu" a snaží se z oblasti udělat světové centrum skla, o čemž svědčí i nedávný zápis do seznamu kulturního dědictví UNESCO a výhodné pobídky pro podnikatele.

Na posledním sklářském veletrhu vládní představitelé například nabídli českým vystavovatelům prostory zcela zdarma a jsou ochotni pomoci s příchodem na tamní trh.

„Před šesti lety přišli s myšlenkou udělat z Donghai centrum světového křišťálu, s čímž souviselo i vybudování ohromného tržiště. Po třech letech plánování začali stavět a v tuhle chvíli už se tam začaly stěhovat firmy z celého světa. Jedná se o ohromnou budovu organických tvarů, kterou stihli postavit výrazně před termínem," popisuje Ondřej Tengler z českolipské rodinné sklárny Astra Gold, která v oblasti působí. Zároveň podotkl, že v Číně funguje podpora podnikání, o které se nám v Česku může jen zdát.

Číňané jsou lidé velice zvídaví, po příletu do Prahy přijali pozvání prezidenta republiky a následně se vydali do severních Čech, kde si prohlédli místní sklárny, roubené domy a krásnou přírodu. Zajímali je i sousedé Česka, proto vyrazili na návštěvu Německa a Polska.

„Je to tu velice krásné," odpověděl stručně na otázku, jak se mu v České republice líbí, viceguvernér okresu Donghai Zhang Zhenggan, který zároveň pozval všechny přítomné na oplátku do Číny. Ostatně, co by to bylo za návštěvu, kdyby pozvání místních firem a obecních představitelů neopětovala.

„Češi mají v Číně velice dobré jméno. Pokud řeknete, že jste z Čech, jste okamžitě za hvězdu. Oni vědí, že jejich prezident byl v Česku na návštěvě a že jsme kamarádi, a umí zajisti perfektní servis," dodává Ondřej Tengler.

Pracovní oběd se konal v restauraci Ajeto a zúčastnili se jej zástupci města, ředitelka místní sklářské školy Ilona Jindrová a představitelé sklářských firem Ajeto, Astera, Astra Gold, Kolektiv, Lasvit, Pačinek a Slávia.