Dobrovolní hasiči v Novém Boru si už nebudou muset dělat starosti s prázdnými cisternami. Letité obtíže s nedostatkem vody se díky chytrému technickému řešení stanou do konce roku minulostí. V případě nutnosti hasiči dokážou poskytnout vodu i dalším jednotkám.

„Po dlouhých přípravách zde dotahujeme do konce zdánlivě jednoduchou myšlenku využít starší vrt,“ informoval starosta města Jaromír Dvořák. Původně několikasettisícový rozpočet se vyšplhal na zhruba dva miliony korun. Celou akci provádí společnost Ekomonitor Chrudim, která vrt před lety dělala a nynější práce by měla zvládnout ještě letos.

Podle Dvořáka jde o jeden z vrtů, které před lety vznikly kvůli zjišťování ekologické zátěže z bývalé továrny ZPA, respektive u její někdejší kotelny, kam město současný majitel nepustil. Vhodný vrt, který se nyní obnovuje, se nachází na pozemku městav areálu stanice hasičů a je hluboký 50 metrů. Po stavebních úpravách a instalaci zařízení včetně čerpadla, rozvodů vody a zásobníku na 50 kubíků vody začnou hasiči odebírat přečištěnou vodu. Zásobník bude umístěn přímo v jedné z garáží a hasiči tak získají možnost celoročního odběru vody.

Hasič Martin Pošta.
Hasič z Lounska Martin Pošta: K hasičům jsem se dostal už v mateřské škole

Při své službě stavbu s očekáváním sleduje i hasič Martin Kočí, který vede novoborskou jednotku. „Nádrž je zhruba připravená, je tu díra jako hrom. Z vrtu se bude voda dopravovat čerpadlem do takzvané kolony, kde proběhne oddělení perchlóru, pak se čistá voda přesune do nádrže se silným čerpadlem, které bude doplňovat cisterny,“ popsal Kočí.

Dobrovolní hasiči byli závislí na vodě v bahnité nádrži za poliklinikou.

S tou ale byly neustálé potíže. „Lezli do ní lidé, byly tam ryby, nesměla se z ní přepouštět v době zákazu odběru z povrchových vod voda z potoka Šporky nebo bylo poškozené přívodní potrubí,“ zmínil starosta Dvořák. Hasiči se tak často potýkali s nedostatkem vody.

Z vážné dopravní nehody u Jestřebí hasiči spěchali k záchraně koně.
FOTO: Z vážné dopravní nehody u Jestřebí hasiči spěchali k záchraně koně

„Například při požáru lesa pod Klíčem, požáru truhlárny hned vedle nás nebo u požárů větších budov. Vody není nikdy dost. Dnes se už jedná o nedostatkové zboží,“ upozornil hasič Kočí.

Mají čtyři stříkačky

Je přesvědčen, že nová nádrž by měla problém s vodou vyřešit. „Někdy stačí jen pět kubíků, ale bohužel někdy je třeba i padesát kubíků vody,“ sdělil. Jeho mateřská jednotka disponuje čtyřmi cisternami. Nejmenší cisternová automobilová stříkačka pojme 2500 litrů, druhá 5000 litrů, třetí 6600 litrů vody a ta největší CAS-32 Tatra 815 až 8200 litrů vody.

Čerpání vody bude v novoborské stanici uzpůsobeno pro všechny hasičské jednotky. Při větším požáru se bude čerpat hlavně z nové nádrže. V případě krize by se vyčerpaná zásoba musela řešit pitnou vodou nebo dovozem z rybníků. „Vyčištění vody a opětovné napuštění nádrže totiž potrvá okolo 10 hodin. I tak by měla být dostačující,“ dodal hasič Kočí.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů má označení JSDHO Nový Bor JPO II/2 a slouží celoročně, po 24 hodinách ve složení dva velitelé, dva strojníci a čtyři hasiči.

Městské slavnosti v Doksech se letos nesly v duchu oslav 150. výročí založení sboru dobrovolných hasičů.
FOTO: Městské slavnosti v Doksech se nesly v hasičském duchu