Městský park a jeho okolí se stává nebezpečným místem. Během jednoho měsíce tu došlo ke třem přepadením. Zatím poslední se odehrálo v pondělí 5. května.


Stále stejný scénář
Připomeňme, že v pondělí brzy ráno při cestě do práce čtyřicetiletá žena z České Lípy procházela ulicí Roháče z Dubé. Zde si ji vyhlédl zatím neznámý mladík, který přiběhl, vytrhl jí z ruky kabelku a utekl do parku. Okradená žena přišla společně s kabelkou o svoje osobní doklady, mobilní telefon a pět platebních karet. Škodu vyčíslila na necelých šest tisíc korun.
„Hovořil jsem se dvěma přepadenými ženami a dá se říci, že scénář útoku je vždy stejný. Je možné, že jde o téhož pachatele, snad narkomana nebo patologického hráče, který si tak opatřuje peníze na své závislosti. Pak je akutní nebezpečí, že útoky budou pokračovat,“ podotýká Miroslav Hudec, člen městské komise prevence kriminality.
„O těchto přepadeních informaci nemáme. Státní policie nemá za povinnost nám zasílat statistiky trestných činů,“ předeslal zástupce ředitele Městské policie Česká Lípa Antonín Doležal.


Městská policie posílila hlídky
„Oblast v posledním měsíci kontrolujeme častěji v souvislosti s posílením hlídek na sídlišti Sever. Parkem a přes Střelnici projíždějí denní i noční služby a navíc tudy prochází i pěší hlídky minimálně šestkrát denně,“ pokračuje Antonín Doležal.
Městský park také kontroluje hlídač. „Ten ale pracuje čtyři hodiny denně a má na starosti ještě hřbitov a hřiště na Špičáku. Občas přivolá hlídku městských strážníků, když vidí, že se něco děje,“ dodává zástupce ředitele MP.


Tři loupežná přepadení
Vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR v České Lípě npor. Petr Marek upřesňuje, že se letošní tři loupežná přepadení stala v lokalitě sídliště Sever a Střelnice, tedy nikoliv přímo v areálu českolipského městského parku.
Velitel služby pořádkové a železniční policie při OŘ PČR v České Lípě mjr. Vladimír Tomíček k problematice dále uvedl, že policisté na nárůst pouliční kriminality reagovali zvýšeným výkonem služby, a to zejména u pěších hlídek. „Toto opatření Policie ČR dosud trvá.“
„Kvůli zlepšení bezpečnosti bude zřejmě třeba uvažovat i o umístění bezpečnostních kamer. Rozhodně někde mezi restaurací Střelnice a starým židovským hřbitovem, už kvůli prevenci vandalismu, ke kterému na této frekventované pěší trase občas dochází, zejména když se opilci vracejí z hospod a barů, a pak na hlavních vstupech do parku a v jeho centrální části. Bude to sice dosti drahá záležitost, ale na bezpečí občanů bychom šetřit neměli,“ dodává Miroslav Hudec.