Občané Svárova se opět obrací na městský úřad s peticí, v níž žádají orgány státní správy o vyřešení jejich dlouhotrvajících problémů. Ty podle signatářů plynou z nevhodného umístění provozoven v blízkosti obytných domů. Konkrétně jde o firmy E.P.P.T, E.P.S. Euro Painting systems, Euro Invest Holding a ProInex.
„Společnosti svou činností obtěžují obyvatele ulic Lukostřelecká, Svárovská a U Katovny zápachem, nadměrnou prašností a hlukem především ve večerních a nočních hodinách. Manipulace se zpracovávaným materiálem probíhá i na venkovních nechráněných plochách,“ uvádí autoři petice.
Prostředí snižuje lidem pohodu bydlení, a proto se obrací kromě jiného i na stavební úřad, aby zasáhl, neboť podle občanů charakter činnosti společností je v rozporu se schválenou územně plánovací dokumentací. „Má negativní vliv na okolí, vylučuje kontakt s bydlením a projevuje se jako rušící,“ citujeme z petice.
Podle vedoucí stavebního úřadu Miroslavy Vachové spadá do jeho působnosti pouze část areálu, a to autoservis. Úředníci zde provedli kontrolu staveb a jejich užívání, zejména haly, která byla povolena jako autolakovna. „Kontrolní prohlídka shledala, že stavební úpravy nejsou zatím dokončené, ale objekt je užíván jako výrobní hala pro přípravu, nástřik a následnou úpravu motohelem,“ popsala Miroslava Vachová. Dodala, že tato činnost není v souladu s provozem autoservisu. „Stavební úřad bude dál jednat a postupovat podle zákona, včetně posuzování souladu činnosti s platným územním plánem.“
Jak ale vedoucí stavebního úřadu poznamenala, posuzování stávajících staveb v areálu jsou obtížná. Objekty vznikaly v různé době, navazují na přilehlé drážní stavby, doklady k budovám nejsou zachované a v neposlední řadě se zde často střídají vlastníci a provozovatelé. Milena Kalenská z odboru životního prostředí připomíná, že už v roce 2005 prováděli šetření z hlediska ochrany ovzduší v areálu společnosti ProInex. Už v té době odbor životního prostředí uznal stížnost občanů ze Svárova za oprávněnou.
„Opakovaně jsme dali podněty k provedení státního dozoru Drážnímu úřadu a zároveň České inspekci životního prostředí k provedení kontoly z hlediska ochrany ovzduší,“ vyjádřila se k petici Milena Kalenská.
Podle ní nadměrná prašnost není způsobena přímo provozem technologií, ale je důsledkem automobilové dopravy, a významně ji ovlivňuje čistota komunikací. Tato problematika spadá do kompetence odboru dopravy.
Podle územního plánu je část území vymezena jako stávající plochy výrobní činnosti slučitelné s bydlením.
Pro občany se v nejbližší době situace změní k lepšímu. Jedna z firem ohlásila ukončení své činnosti v této lokalitě. „V současné době ukončujeme činnost, byly kontroly, stížnosti, naše podnikatelské záměry tam provozovat nelze. V současné době se stěhujeme jinam,“ řekl Stanislav Šolc z firmy ProInex.
Už v loňském roce se občané Svárova rozhodli sepsat petici. Stěžovali si prakticky na totéž. „Je cítit chemický zápach, který z bytu prostě nejde vyvětrat. Máte pocit, že se na vás lepí a nosíte ho všude s sebou,“ uvedla tehdy jedna z iniciátorek Dagmar Franková.
Hluk, zápach a pískový prach občany obtěžují střídavě ve dne i v noci, v některých dnech se sejdou všechny tyto nepříjemné faktory najednou.