Krádežím kovových předmětů chtějí poslanci zabránit přijetím novely zákona o odpadech. Podle ní by kovový odpad mohly sběrnám prodávat pouze obce nebo firmy, které navíc dostanou platbu bezhotovostně. Občané by odevzdávali kovový šrot bezplatně.
Novelu zákona předložil poslanecký výbor pro životní prostředí začátkem června a sněmovna ji má schválit do konce prázdnin. Změny bude ještě schvalovat senát a prezident republiky.

Majitelé sběren o novele vědí a dívají se na ni skepticky. „Vím o tom, četl jsem o návrhu. Podle mého názoru je to bránění podnikání. Mnoho lidí má doma různý odpad a nebudou to někomu dávat zadarmo. Každá koruna dobrá,“ míní Jaroslav Ešpander ze společnosti Metalplast-Recykling, spol. s. r. o.
„Vím, zajímám se o to, jelikož je to moje zaměstnání. Myslím si, že lidi nepřinutíme k tomu, aby odpad odevzdávali do sběrných dvorů zadarmo. Bude všude jen vznikat nepořádek a lidé budou odpad pohazovat jinam než na místa určená. Dále jsem proto, aby při výkupu byl požadován občanský průkaz z důvodů evidence dle zákona, který už platí,“ zdůraznil František Just.

Pavel Rafaj jde ve svých úvahách ještě dál. „Podle mého názoru hospodářství padne. Není to v lidech, kteří suroviny sbírají, ale ve výkupčích. Jestliže já nevykoupím kradené věci, tak lidé nebudou krást. Koncese by měli podle mého názoru dostat jen ti, kteří vykupují i železo a ne jen barevné kovy někde v garážích. Trestat by se měli ti, kteří vykupují očividně kradené věci,“ říká Pavel Rafaj.
„Zdá se mi to nesmyslné. Těžko se podle mého tento zákon prosadí, jelikož domácí odpad je základem pro sběrny,“ odpověděl na dotaz Deníku další z majitelů sběrny Jaroslav Pavelka.