Ta spočívala v kontrolách dětí v různých lokalitách města, zda mají při jízdě na kole přilbu. „Cílem této akce je zvýšit bezpečnost dětí, neboť statistiky jednoznačně hovoří o tom, že nejčastějším úrazem při jízdě na kole je právě poranění hlavy,“ říká starostka města Hana Moudrá.

Z tohoto důvodu se skupina prevence snaží motivovat děti k tomu, aby se cyklistická přilba stala neodmyslitelnou součástí při jízdě na kole. Kampaň probíhala obvykle jako v minulých letech. „Strážníci Městské policie a Policie ČR za asistence manažera prevence kriminality kontrolovaly děti v různých lokalitách našeho města, zda mají při jízdě na kole přilbu,“ komentuje starostka Hana Moudrá.

Kontrola se zaměřila na děti a mládež do 18 let vzhledem k tomu, že již od poloviny roku 2006 je povinná cyklistická přilba pro cyklisty až do 18 let. „Pokud děti přilbu měly, dostaly za odměnu drobný dárek, například blikačku, láhev na kolo nebo zvonek. Jestliže přilbu neměly, dostaly letáček se slevovým kupónem na nákup cyklistické přilby,“ popisuje dále manažerka prevence kriminality města Česká Lípa Anna Deumičová. Děti a jejich rodiče byly v tomto případě také poučeni, že se dopouštějí přestupku.

Na začátku školního roku proběhla dále preventivní akce ke kampani na dopravním hřišti v České Lípě. „Za účastí pracovníků prevence kriminality Městské policie a Police ČR si děti mohly vyzkoušet pravidla silničního provozu, správně určit značky a jak poskytnout první pomoc,“ popisuje další část kampaně Anna Deumičová.

Závěrem kampaně byla velká fotografická soutěž, kde hlavní cenou byla dvě kola. Děti se přes prázdniny nechaly vyfotit s cyklistickou přilbou. Pod fotografii poté psaly své zážitky z jízdy na kole nebo popsaly zajímavý příběh. Vítězi se stali Tereza Jeřábková ze ZŠ Dr. Miroslava Tyrše a Kamil Cagáň ze ZŠ 28 října.